fallback

Намаляването на провизиите за лоши заеми увеличи печалбата на Barclays

Печалбата на подразделението за инвестиционно банкиране Barclays Capital се увеличава трикратно до 3,4 млрд. паунда

10:15 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Третата по големина британска банка Barclays обяви, че печалбата й за първото полугодие е нараснала с 29% на годишна база благодарение на по-малките провизии за евентуални загуби от лоши заеми, пише Bloomberg.

Нетната печалба на финансовия гигант се увеличава до 2,43 млрд. паунда за шестте месеца до 30 юни в сравнение с положителен финансов резултат от 1,89 млрд. паунда преди година. Резултатите надминаха прогнозираната от анализатори печалба от 2,26 млрд. паунда.

Печалбата на подразделението за инвестиционно банкиране Barclays Capital се увеличава трикратно до 3,4 млрд. паунда, приходите му обаче намаляват с 23% на годишна база.

В края на 2008 г. Barclays закупи бизнеса в Северна Америка на фалиралата американска инвестиционна банка Lehman Brothers. Ръководството планира да инвестира до 1 млрд. паунда през следващите четири години, за да разшири потребителското си банкиране във Великобритания, Франция, Италия, Испания и Португалия.

По този начин финансовата група ще намали прекомерната си зависимост от резултатите на звеното си за инвестиционно банкиране и търговия с ценни книжа.

По-рано през тази седмица стана ясно, че най-голямата британска и европейска банка – HSBC Holdings, е удвоила печалбата си през първата половина на тази година до 6,76 млрд. паунда. Провизиите й за лоши заеми са намалели наполовина през разглеждания период.

Акциите на Barclays са поскъпнали с 1% през последните 12 месеца, което я прави най-лошо представилата се банка в индекса FTSE 350 Banks, който се е повишил с 11% през същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още