fallback

Европейските банки отчитат добри резултати, след като лошите дългове спадат

Предстоящите регулации в сектора обаче карат финансовите институции да останат предпазливи

14:27 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Още от най-големите европейски банки надминаха прогнозните си резултати, след като лошите им дългове са се свили повече от очакваното през първата половина на годината, предава Ройтерс.

Това е компенсирало забавянето в инвестиционното банкиране, което бе засегнато от опасенията, породени от дълговата криза на Стария континент.

Като потвърждение на възстановяването, печалбата на Societe Generale се оказа с близо 50% повече от очакваното, а ориентираната към Азия Standard Chartered отчете рекордни печалби над прогнозните.

Британската Lloyds отчете добри резултати, след като обезценките на активи спаднаха наполовина, а нетната печалба се повиши с 5%.

Банките обаче подходиха внимателно към добрите резултати, тъй като остават предпазливи заради предстоящите регулации в сектора.

Задава се т. нар. стандарт Basel III за капиталовите изисквания, и макар че наскоро банките си издействаха отсрочка в прилагането им, все още има притеснения относно тяхното въздействие.

„Налице е нестабилност в световната икономика и нервност на финансовите пазари“, е заявил президентът на Standard Chartered Джон Пийс, цитиран от агенцията. Той добавя, че британските банки, особено, са ощетени от новите правила за данъците и възнагражденията.

По-голямата част от банките, представящи отчети днес, следват тенденцията, очертана от европейските лидери HSBC и BNP Paribas, които показаха, че лошите им дългове намаляват.

Банковият сектор изглежда по-привлекателен за инвеститорите, след като излезе невредим от стрес тестовете, проведени на 23 юли.

След тестовете акциите на европейските банки са поскъпнали с близо 9%, докато за същия период европейските акции като цяло са се повишили с около 2,5%.

Не всички банки обаче се представят добре. Германската Postbank наруши всеобщата тенденция, повишавайки провизиите си за лоши кредити.

Банката с най-много клиенти в Германия обяви, че очаква печалбата й през второто полугодие да спадне спрямо първото.

Postbank изостави средносрочните си цели относно печалбата, въпреки че отчетеният й резултат е в унисон с прогнозите.

Според банката несигурността, свързана с новите банкови регулации, не й позволява да заложи надеждни цели, преди да бъдат уточнени данъчните и капиталовите изисквания към банките.

Спасената Allied Irish пък обяви, че загубата й за първото полугодие се е удвоила, макар че отчита подобрение на кредитоспособността си.

UniCredit, най-големият кредитор в Централна и Източна Европа, не постигна очакваните резултати, заради обезценка на търговската репутация, намаляващ доход от търговия и високи разходи, свързани с риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 29.08.22 г.
fallback