fallback

Троен ръст в печалбата на Societe Generale зa второто тримесечие

Разрастването на потребителското банкиране и преоценката на дългови книжа помагат за големия скок в печалбата

10:17 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина френска банка Societe Generale зарадва акционерите си с тройно увеличение на печалбата за второто тримесечие на годишна база благодарение на по-големите приходи от банкирането на дребно във Франция и на печалбата от преоценката на нейния дълг.

Нетната печалба на Societe Generale се е увеличила до 1,08 млрд. евро за периода от 309 млн. евро преди година. Финансовите резултати на базираната в Париж банка се оказаха доста над очакваните от анализатори 690 млн. евро печалба, съобщава Bloomberg.

Societe Generale планира да излезе на печалба от 3 млрд. евро през тази година, като целта на главния й изпълнителен директор Фредерик Удеа е да удвои нейния размер до около 6 млрд. евро до края на 2012 г.

Той разчита по-големите приходи от френската клонова мрежа и растежът на пазарния й дял в Русия да поддържат печалбата, докато банката намалява отписването на активи на звеното си за инвестиционно банкиране, което отчете рекордна загуба от търговия с ценни книжа преди година.

Загубите от рискови активи през тази година вероятно ще бъдат близо до долната граница от очакваните от ръководството между 700 млн. и 1 млрд. евро загуби.

Нетната печалба на международната клонова мрежа на Societe Generale са намалели с 0,8% на годишна база през второто тримесечие до 125 млн. евро. Причината за това се крие най-вече в увеличаването на провизиите за лоши заеми с Гърция и Румъния.

Акциите на Societe Generale са поевтинели със 7,3% на Парижката фондова борса от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още