fallback

BNP Paribas увеличи с 31% печалбата си за тримесечието до 2,1 млрд. евро

Провизиите на най-голямата френска банка за проблемни заеми намаляват наполовина до най-ниското си ниво от средата на 2008

11:19 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Намалените провизии за евентуални загуби от лоши заеми са помогнали на най-голямата френска банка BNP Paribas SA да увеличи с 31% своята печалба за второто тримесечие на годишна база, предаде Bloomberg.

Провизиите на банката за проблемни заеми през второто тримесечие са намалели до най-ниското си ниво за последните две години от 1,08 млрд. евро. Това е с 54% по-малко в сравнение със стойността им през второто тримесечие на миналата година.

Акциите на BNP Paribas поскъпнаха с над 4% на Парижката фондова борса днес, след като банката обяви нетна печалба от 2,11 млрд. евро за второто тримесечие. Това надмина очакванията на анализаторите за положителен финансов резултат от 1,61 млрд. евро.

Печалбата на подразделенията на BNP Paribas във Франция, Белгия и САЩ се увеличава най-силно, като компенсира 30-процентния спад в приходите на нейното звено за корпоративно и инвестиционно банкиране.

Подобно на своите конкуренти Deutsche Bank и Goldman Sachs, френската банка също отбелязва спад в приходите си от търговия с ценни книжа през изминалото тримесечие заради влошеното състояние на световните финансови пазари покрай дълговата криза в Европа.

Покупката на активите на холандско-белгийската застрахователна компания Fortis през миналата година също помагат на френския банков гигант да увеличи печалбата си през тази година.

Резултатите от стрес тестовете на банките, проведени от европейските регулаторни органи, показаха, че BNP Paribas има 20 млрд. евро допълнителен капитал дори в случая на най-лошия за финансовите пазари приложен сценарий за проверка на нейната капиталова адекватност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още