fallback

МВФ отпуска на Украйна нов заем в размер на 15 млрд. долара

Фондът замрази програмата за помощ на Украйна на стойност 16,4 млрд. долара по време на управлението на предишното правителство

10:53 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) е одобрил нов заем в размер на 15 млрд. долара, договорен с новото правителство на Украйна, предаде Ройтерс. Средствата ще бъдат използвани за запълване на дупки в бюджета.

Ръководството на МВФ се е съгласило да отпусне първия транш по заема на стойност около 1,89 млрд. долара, а изплащането на следващите траншове ще зависи от резултатите от тримесечните проверки на фонда на изпълнението на условията по заема.

Фондът замрази програмата за помощ на Украйна на стойност 16,4 млрд. долара по време на управлението на предишното правителство, тъй като не бяха изпълнени обещанията за фискални ограничения. След проведените през февруари избори на власт дойде президентът Виктор Янукович.

Един от зам.-директорите на МВФ – Джон Липски, посочи, че новият заем цели да възстанови силно засегнатата от кризата украинска икономика чрез фискални, енергийни и финансови реформи.

Като част от споразумението Украйна се е съгласила да намали бюджетния си дефицит до 3,5 на сто през 2011 и след това до 2,5% през 2012 г. Публичният дълг пък ще бъде съкратен под 35 на сто до 2015 г., са поели ангажимент управляващите в страната.

Освен това ще бъде подобрено финансовото състояние на държавната енергийна фирма Нафтогаз чрез увеличаване на тарифите за природен газ от 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още