fallback

Германия иска по-добра сделка за банковите правила в Базел

Германските резерви са фокусирани върху правото за „мълчаливо присъствие“ на държавата в германските спестовни банки и секторните регионални банки – Landesbanks

17:27 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Германия представи възраженията си към ревизираните банкови правила, представени в понеделник в Базел, въпреки че позицията на водещата европейска икономика не се отрази на настроението на инвеститорите и рязкото повишаване на акциите на баните на фондовите борси в Европа, пише Wall Street Journal.

Германските представители разкритикуваха новите правила за регулиране на банковия сектор, известни като Basel III, като посочиха, че те ще накажат несправедливо хиляди спестовни и корпоративни банки, предлагащи финансиране за много от малките и средни бизнеси, които крепят германската икономика.

Акциите на европейските банки се повишиха във вторник, тъй като ревизираните правила, при все че са по стриктни от сегашните, се приемат за по-малко обременяващи от първоначално предложената през декември регулаторна рамка.

Френските банки, за които съществуваше опасение, че ще бъдат засегнати непропорционално от новите правила, също отбелязаха силен ръст, след като Париж извоюва отстъпки, които намаляват опасността, че ще им се наложи да набират свеж капитал.

Не всички приемат новите правила като положителни. Пакетът от мерки, приет в понеделник, включва забележката, че „една страна все още има възражения“. Германската централна банка - Bundesbank и федералният финансов регулатор Bafin потвърдиха във вторник, че Германия има възражения към промените.

„Германия иска да даде своето съгласие, но не и докато всички детайли по споразумението не са на масата“, заяви говорител на Bafin.

Според запознати с германската позиция гласуването въобще не е трябвало да бъде провеждано толкова рано.

Германските резерви са фокусирани върху правото за „мълчаливо присъствие“ (Sparkassen) на държавата в германските спестовни банки и секторните регионални банки – Landesbanks. „Мълчаливо присъствие“ представляват държани от държавата акции без право на глас, включително държавни заеми, които изпълняват ролята на буфер за капиталовите позиции на банките и често имат фиксирана дата за изплащане на инвеститора.

Германия успешно лобира за пълно признаване на правото и за „мълчаливо присъствие“ при приемането на сегашната регулаторна рамка - Basel II.

Други страни обаче искат само минимална част от основния капитал на банката да е от източници различни от обикновени акции и неразпределена печалба. Bundesbank иска по-висок таван за този процент.

Германските кооперативни банки – друг стълб на федералната банкова система – също са изразили несъгласие с предложените правила с аргумента, че липсва яснота около изискванията за бъдещите капиталови съотношения.

Въпреки резервите си Германия не си тръгна с празни ръце от преговорите в Базел. Германските представители лобираха през последните седмици за преработване на предложеното „ливъридж съотношение“, което има за цел да възпира банките от акумулирането на рискови активи, без да имат масивни капиталови буфери. Според приетия в понеделник документ промените в ливъридж нивата няма да са задължителни до 2018 г.

Германските представители повдигнаха въпроса отчасти заради ефекта, който би имало подобно изискване върху Deutsche Bank AG, коментират запознати с преговорите. Банката обяви, че приветства приетото решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още