fallback

Банковият сектор изведе европейските индекси до ръст

Пазарната капитализация на UBS, Credit Agricole и Societe Generale се изстреля с по над 9 на сто днес

19:15 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа отбелязаха повишение днес, водени от банковия сектор. Интересът към финансовите институции бе резултат от няколко силни отчета, публикувани днес, както и от все още задържащото се влияние на противоречивите стрес тестове на финансовия сектор.

„Днешните ръстове на индексите са обвързани със силното търсене на банкови акции, след като отчетът на UBS излезе по-силен от този на Deutsche Bank. Резултатите на немската банка пък бяха съвсем в рамките на очакваното, но показаха силен спад на резервите за покриване на кредитни загуби”, коментира Джошуа Реймънд от Citi Index за Wall Street Journal.

Регионалният индекс Europe Stoxx 600 се повиши с 0,7 на сто до 258,86 пункта. На Острова FTSE 100 добави 0,8 на сто до 5 396 пункта, докато немският DAX се повиши с 0,6 на сто до 6 231 пункта. Във Франция пък САС 40 напредна с 1,1 на сто до 3 676 пункта.

Акциите на швейцарския банков гигант UBS се изстреляха с 9,4 на сто след силния отчет, докато тези на немската Deutsche Bank поскъпнайа с 3,9 на сто.

От силния интерес към сектора се възползваха и френските банки, като акциите на Credit Agricole поскъпнаха с 9,8 на сто, тези на Societe Generale добавиха 9,1 на сто, а книжата на BNP Paribas напреднаха с 6,2 на сто.

Водещите икономически новини на Стария континент днес бяха свързани с данните за ръст на паричното предлагане в еврозоната с 0,3 на сто на годишна база през юни, както и с ръста на потребителското доверие през юни в Германия.

Еврото пък успя да достигне най-високото си ниво спрямо долара за последните 11 месеца, като отново успя да прескочи 1,30 EUR/USD, но бързо загуби спечелените позиции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:55 | 12.09.22 г.
fallback