fallback

Citigroup: 24 банки не трябваше да минат стрес тестовете

Ако на изпитание са били подложени целите портфейли от ДЦК на банките, то е щяло да се види, че те имат нужда от още 15 млрд. евро капитал

08:15 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

В случай, че стрес тестовете на банковата система в Европа бяха направени на база изследване на целия портфейл от държавни облигации на банките, то 24 финансови институции е нямало да успеят да го издържат успешно. Такова е мнението на анализаторите на американската банка Citigroup.

Такъв сценарий е щял да покаже, че въпросните финансови институции имат нужда от набирането на капитал в размер на 15 млрд. евро, за да бъдат стабилни при евентуален шок в системата, съобщава Financial Times.

Проблемът при стрес тестовете, в които взеха участие 91 банки, е в това, че са изследвани т.нар. търговски книжа, а не закупените с цел задържане до падеж правителствени облигации.

Разликата между тях е в това, че първите се използват за търговия в краткосрочен и средносрочен план, докато другите показват истинският риск, който държавните ценни книжа носят.

Според анализаторите на американската банка испанските финансови институции са имали най-голяма полза от провеждането на тестовете по този начин. Причината е, че имат значителни позиции в португалски и испански държавни ценни книжа, много от които попадат в графата за задържане до падеж, добавя вестникът.

Проблемите в испанската банкова система се виждат и от това, че дори при проведените по този начин тестове, пет от общо седемте банки, които имат нужда от допълнителен капитал, са испански.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още