fallback

Италия ще бори кризата с намаляване на министерските кортежи

Служебните лимузини и шофьорите струват на данъкоплатците по 4 млрд. евро годишно

09:53 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Италианският министър Ренато Брунета, който е натоварен с тежката задача да съкрати ненужните разходи в публичния сектор на страната, е започнал война срещу разходите за милиарди евро, които потъват за служебни автомобили, правителствени и депутатски кортежи.

Към момента неговите данни показват, че в Италия има над 90 хил. служебни лимузини и над 60 хил. шофьори на щат, което струва на данъкоплатците по 4 млрд. евро на година, предава Financial Times.

Желанието на Брунета е транспортните нужди на властта да бъдат прехвърлени към частния сектор, за да може да се подхожда по-пестеливо и да се ограничат разходите. В момента в столицата на страната е напълно обичайна гледка дълги кортежи от официални лимузини да нарушават трафика и да затрудняват движението и паркирането.

Подобна е и ситуацията в по-малките общини, а това струва милиарди във време на съкращаване на разходите и в което самият Силвио Берлускони призовава за „правене на жертви“, смята Брунета.

Поради тази причина той е започнал проучване, което да установи колко точно са служебните лимузини и шофьорите в публични сектор, тъй като досега информация за това не е имало. За да успее да осъществи проучването си, той е използвал заплахи, увещания, кол центрове, черни списъци, инспектори и всякакви други възможни методи.

В момента резултатите от изследването са публикувани на уеб сайта на неговото министерство, като е дадена възможност на обществото да добавя допълнителна информация.

Изследването е установило, че най-много служебни коли има в правосъдното министерство – 1 562, заедно с още толкова шофьори. Офисът на премиера Берлускони пък имал 30 автомобила, някои от които с марката Maserati.

Данните показват, че в Италия са отделени 10 хил. автомобила на парламентаристите, 20 хил. автомобила за постовете, заемани от назначени от властта лица, както и 65 хил. „сиви“ автомобила за общ транспорт.

В изследването не са включени автомобили със специална цел като полицейски коли и линейки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 06.09.22 г.
fallback