fallback

Moody's намали рейтинга на Ирландия заради растящия й дълг

Растящото дългово бреме и разходите за стабилизиране на банковата система са влошили финансовата стабилност на страната

11:27 | 19.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's понижи рейтинга на държавните облигации на Ирландия, позовавайки се на постепенното, но значително влошаване на финансовата стабилност на страната, предаде Wall Street Journal.

Оценката на държавния дълг на Ирландия пада до Aa2 от Aa1, а перспективата пред нея е стабилна.

Според Moody's растящото дългово бреме и големите разходи за стабилизиране на банковата система са влошили финансовата позиция на страната, в допълнение със слабия й очакван икономически растеж.

Moody's също така намали и рейтинга на Националната агенция за управление на активи на Ирландия до Aa2, давайки му също стабилна перспектива. Това е т.нар. „лоша банка“ на Ирландия, която бе създадена от правителството, за да изкупува и управлява проблемни финансови активи от търговските банки.

Ирландия бе първата страна от Европейския съюз (ЕС), която влезе в рецесия през 2008 г., както и една от последните, чиято икономика започна да расте едва през първото тримесечие на тази година.

Дълбоката рецесия в страната и силният спад на пазара на недвижими имоти намалиха силно данъчните приходи на правителството през последните две години. Това превърна Ирландия в страната с най-голям бюджетен дефицит сред всички 27 страни, които членуват в ЕС. Той надмина 13% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2009 г., а държавният дълг скочи до 64% от БВП.

От Moody's очакват той да нарасне до 95-100% от БВП през следващите две до три години.

Правителството на Ирландия намали заплатите на държавните служители и увеличи данъците, за да свие бюджетния си дефицит. Разходите за стабилизиране на разклатения от финансовата криза банков сектор на страната обаче влошиха допълнително състоянието на публичните финанси.

Ирландското правителство планира да продаде държавни ценни книжа (ДЦК) за между 1 и 1,5 млрд. евро с матуритет шест и десет години утре. Интересът и лихвените проценти по тях ще покажат доверието на финансовите пазари към способността на страната да обслужва своя дълг.

Миналата седмица Moody's понижи и рейтинга на Португалия с две степени до A1 заради влошените финанси на държавата и неясните перспективи пред нейната икономика.

Еврото поскъпва с 0,4% срещу долар днес, като към 11:20 ч. българско време едно евро се разменя 1,2983 срещу долара. През миналата седмица еврото напредна с 2,3% срещу щатските пари, отбелязвайки своя трети пореден седмичен ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още