fallback

Европейските индекси се сринаха поради обезкуражителни финансови резулти

Сериозен спад претърпяха акциите на RWE AG и E.On AG след представянето на детайли около предложение за нов данък върху оператори на ядрени мощности в Германия

19:02 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси се сринаха в петък, на фона на смесени финансови резултати от банковия сектор и влошаващо се доверие на потребителите в САЩ, пише Market Watch.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 изгуби 1,92% до 248 пункта изтривайки по-ранни печалби. Индексите отвъд океана претърпяха подобен спад.

„Това към което пазарите ще са особено чувствителни са финансовите резултати, които ще бъдат обявени през следващите седмици, особено тези на американските компании”, казва Майк Ленхоф, стратег на базираната в Лондон Brewin Dolphin Securities.

Американският банков гигант Citigroup отбеляза спад на печалбата си за второто тримесечие на годината до 2,7 млрд. долара от 4,3 млрд. долара за същия период на миналата година.

Печалбата на Bank of America също спадна с 3% до 3,1 млрд. долара за второто тримесечие на годишна база.

И докато печалбата на General Electric Co. отбеляза ръст от 16% за периода, приходите на компанията претърпяха спад и не оправдаха очакванията на анализаторите.

Спадът на индексите бе ускорен допълнително след публикуването на данни за срив на доверието на потребителите в САЩ през юли.

Акциите на компаниите от европейския финансов сектор претърпяха силен спад. Сред губещите са Deutsche Bank AG и Barclays PLC.

Френският индекс CAC-40 изгуби 2,28% до 3500 пункта, британският FTSE 100 изгуби 1,1% до 5159, докато германският DAX изгуби 1,77% до 6040 пункта.

Сериозен спад претърпяха акциите на RWE AG и E.On AG след представянето на детайли около предложение за нов данък върху оператори на ядрени енергийни мощности в Германия.

Новият данък ще събира около 2,3 млрд. евро на година. „Проектозаконът е по-негативен за германските ядрени оператори, отколкото се предвиждаше първоначално, тъй като предвижда новият данък да бъде въведен за неопределен период от време”, казват анализатори на Goldman Sachs.

Акциите на BP в Лондон се повишиха, след като компанията обяви, че успешно е спряла изтичането на нефт в Мексиканския залив.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още