fallback

Юнкер: Няма да има нищо стресиращо в резултатите от стрес тестовете

Никой не знае как точно ще бъде преодолян икономическият спад, опасява се шефът на еврогрупата

15:03 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Стрес тестовете на европейските банки не би трябвало да разкрият никакви „катастрофи“, но е редно те да се направят сериозно и да бъдат строги. Такова е мнението на председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

„Не очаквам никакви големи катастрофи. Вече обаче не може да има никакво залъгване – тестовете трябва да са базирани на реалностите“, заяви днес Юнкер, цитиран от австрийския вестник Kurier.

Резултатите от стрес тестовете трябва да бъдат публикувани на 23 юли. В тях бяха включени 91 европейски банки, представляващи голяма част от банковия сектор в Европа.

Юнкер предупреди, че не е редно да се подценява остротата на икономическата криза, пред която е изправена еврозоната.

„Онези, които действат така, сякаш всички проблеми са решени, са виновни за това, че подвеждат обществеността. Истината е, че никой не знае как ще излезем от низходящия тренд. Трябва да преоткрием потенциала си за растеж“, категоричен е Юнкер.

Според него еврото е силно и все още атрактивно за членовете на еврозоната. „Еврото ще оцелее, то не е в опасност“, смята специалистът и добавя, че никоя страна не иска да изоставя единната валута и да напуска еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още