fallback

Словакия се предаде и подкрепи спасителния план за еврозоната

Братислава обаче продължава да се противопоставя на отделен спасителн план за Гърция – мярка, за която страната беше приканена да осигури допълнителни 800 млн. евро

17:00 | 15.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Днес словашкото правителство се съгласи със създаването на спасителен фонд за 440 млрд. евро, предназначен за изпаднали в беда страни от еврозоната, но отказа да участва в отделен план на стойност 110 млрд. евро за спасяването на Гърция, пише Financial Times.

Дясноцентристкото правителство на Ивета Радикова одобри създаването на Европейски фонд за финансова стабилност (European Financial Stability Facility) на среща на кабинета в Братислава.

Шестнадесетте страни членки на еврозоната се съгласиха през май да стартират спасителния фонд в помощ на страни, които като Гърция по-рано тази година, може да изпитат сериозни трудности при рефинансирането на дълговете си на финансовите пазари.

Получаването на словашката подкрепа за спасителния фонд бе съпроводено от сериозни трудности след изборите в страната през юни, когато на власт дойде дясноцентристка партия, критична към харченето на средства за спасяването на неплатежоспособни страни от еврозоната.

Словакия, която прие еврото през януари 2009 г., трябва да внесе в спасителния фонд 4,5 млрд. евро, въпреки че е сред най-малките и с най-скромни финансови възможности страни от зоната.

Новото словашко правителство беше притиснато от европейските си партньори да не забавя създаването на фонда, който е основна част от мерките на еврозоната за справяне с дълговата криза на Стария континент.

Въпреки че Братислава реши да даде зелена светлина на Европейския фонд, новото правителство продължава да се противопоставя на спасителния план за Гърция – мярка, за която Словакия беше приканена да осигури допълнителни 800 млн. евро.

Последствията от отказа на Словакия да участва в спасяването на Гърция обаче са минимални в краткосрочен план. Спасителният пакет от 110 млрд. евро, включващ средства от останалите страни от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), беше активиран през май и Гърция всъщност вече получава заеми от него.

Въпреки това липсата на солидарност, която прозира от решението на Словакия, повдига въпроси в дългосрочен план за политическото единство на еврозоната и степента, до която страните от региона са готови да си помагат една на друга.

Фондът от 440 млрд. евро на страните от еврозоната е част от по-голям финансов пакет от 750 млрд. евро, от който 60 млрд. евро ще бъдат осигурени от Европейския съюз и 250 млрд. евро от МВФ.

Всяка помощ, осигурена на страна от еврозоната, ще бъде обвързана, както е в случая с Гърция, с мерки за съкращаване на бюджетните разходи и структурни икономически реформи, диктувани от МВФ и координирани с европейската администрация.

Ако се окаже, че няма страни, които да се нуждаят от финансова помощ през следващите три години, Европейският фонд за финансова стабилност ще бъде закрит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още