fallback

Спасителният фонд на еврозоната очаква топ кредитен рейтинг

Кризисният фонд на еврозоната с капитал от 440 млрд. евро ще започне да функционира до края на юли

11:32 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Кризисният фонд на еврозоната с капитал от 440 млрд. евро, идеята за който се зароди през май заради дълговата криза в Гърция, ще започне да функционира до края на този месец, предаде Financial Times.

Той вероятно ще получи и най-високия инвестиционен кредитен рейтинг ААА през август. Това е заявил вчера назначеният през юни генерален директор на спасителния фонд Клаус Реглинг, който е работил и като изпълнителен директор на хедж фонд преди това.

Той е уверил, че фондът ще е готов да се намеси веднага, щом европейските политици дадат знак.

В интервю за Financial Times той уточнява, че фондът е временен механизъм, чиято цел е да стабилизира финансовата система на еврозоната през следващите три години. Клаус Реглинг допълва още, че срокът на функциониране на фонда може да бъде удължен, в случай че отпуснатите от него заеми за страни от еврозоната са от извънредно важно значение.

Повечето инвеститори се съмняват в това дали фондът ще получи топ инвестиционен рейтинг, който е отличителен знак за най-голямо доверие на финансовите пазари. Причината за това е, че съвсем малка част от страните в еврозоната, които гарантират активите на фонда, имат AAA кредитен рейтинг.

Но Клаус Реглинг уточнява, че ръководството на фонда е взело мерки, за да гарантира получаването на най-високия възможен кредитен рейтинг. За тази цел той ще има стабилен паричен резерв и ще разчита на гаранции от страна на участващите в него страни, че при нужда ще платят с 20% повече, отколкото е техният договорен дял във фонда.

Заем от фонда ще могат да получават само тези европейски правителства, които се съгласят да приложат програмите за икономическа и фискална стабилизация, разработени от Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка.

Ръководителят на европейския спасителен фонд уточнява още, че средствата, с които разполага, няма да се използват за директно подпомагане на затруднени банки в еврозоната. Правителствата на страните, които получат заем от фонда обаче, ще имат право да ги използват за рекапитализация на своите банки при нужда.

През следващата седмица се очакват резултатите от стрес-теста на 91 големи банки в еврозоната. Те ще покажат дали финансовите институции са в състояние да преодолеят евентуално повторно свиване на икономиката или задълбочаване на кризата на финансовите пазари.

Според Клаус Реглинг доходността на облигациите на фонда ще бъде много близо до тази на германските държавни ценни книжа, които са с най-нисък лихвен процент сред всички страни от Европа. Словакия на този етап е единствената страна от еврозоната, която не одобри участието си във фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още