fallback

Силен старт на новата седмица за европейските акции, Световното с малък ефект

Книжата на BP скочиха с близо 10%, надежди за силен отчетен сезон в САЩ също помогнаха на борсите на Стария континент

19:19 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции завършиха първата сесия от новата седмица с повишения, като петролният гигант BP се нареди сред най-силно поскъпващите позиции на фона на спекулации за предстояща сделка с Apache Corp., която може да купи активи на групата за 12 млрд. долара.

Парите от евентуалната продажба се предвижда да бъдат използвани за покриване на разходите около нефтения разлив в Мексиканския залив, като новината зарадва инвеститорите и акциите на компанията се повишиха с 9,49% в Лондон.

В очакване на силен отчетен сезон в САЩ пък паневропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,26% до ниво от 250,75 пункта.

На регионално ниво британският FTSE 100 напредна с 0,66% до 5167 пункта, френският CAC 40 се повиши с 0,2 на сто до 3568 пункта, а германският DAX добави също 0,2% до 6077 пункта.

Според анализатори, цитирани от MarketWatch, в краткосрочен план основно влияние върху пазара ще имат данните за корпоративните финансови отчети, както и резултатите от стрес-тестовете на банките в Европа.

Ако потърсим паралел между резултатите от финалния мач на Световното първенство по футбол в неделя и представянето на капиталовия пазар, се оказва, че такъв трудно може да бъде намерен непосредствено след мача. Основният борсов индекс на Холандия (победеният отбор на финала) нарасна в понеделник с около 1%, докато испанският борсов индикатор не отрази победата на Испания и падна с 0,8 на сто.

Според икономисти, изказали мнението си преди финала, победа на Световното се очаква да донесе немалко ползи на Испания, като се изчислява, че триумфът на футболния отбор може да добави 0,25 процентни пункта към годишния растеж на икономиката на страната за тази година.

В същото време обаче в понеделник експерт от Royal Bank of Scotland коментира: „Холандците загубиха снощи, но Испания е изправена пред по-несигурно икономическо бъдеще. Те (испанците) ще се нуждаят от надеждни резервни играчи за поддържането на състезателния си дух до края на годината”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още