fallback

Трише: Прозрачността на стрес-тестовете е изключително важна

Президентът на ЕЦБ обаче остана предпазлив в своите прогнози за икономиката на еврозоната

17:52 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банките и финансовите регулатори в Европа трябва да предприемат „подходящите мерки“ за повишаване на устойчивостта на банките и финансовата система в еврозоната на шокове. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише по време на днешната пресконференция, състояла се малко след лихвеното решение на централната банка.

Той уточни, че ЕЦБ приветства решението на Европейския съвет да публикува със съгласието на банките индивидуални им резултати от стрес-теста. Той ще бъде извършен от Комитета на европейските банкови надзорни органи в сътрудничество с ЕЦБ до края на този месец, като в него ще участват общо 91 от най-големите банки в еврозоната, пише Wall Street Journal.

Трише смята, че по-голямата прозрачност при провеждането на стрес-тестовете ще спомогне за по-бързото възстановяване на доверието в устойчивостта на финансовата система.

ЕЦБ, заедно с Комитета на европейските банкови надзорни органи, ще оцени счетоводните им баланси и ще оцени експозициите им към държавните ценни книжа на задлъжнелите страни от еврозоната. Трише изрази увереност по време на пресконференцията, че резултатите от теста ще възвърнат доверието към банковия сектор в Европа. Те ще бъдат публикувани на 23 юли.

По-късно през този месец ЕЦБ ще предостави подробности и относно своята програма за рефинансиране на банките от еврозоната срещу държавни ценни книжа (ДЦК) с по-нисък кредитен рейтинг.

Президентът на ЕЦБ обаче остана предпазлив в своите прогнози за икономиката на еврозоната. Той заяви, че нейното възстановяване ще продължи през тази година, но ще бъде неравномерно и несигурно. Трише изрази и притеснение за нестабилното състояние на пазара на труда в еврозоната, което влошава перспективите пред европейската икономика.

ЕЦБ запази основния лихвен процент в еврозоната на ниво от 1%, който се очаква да остане без промяна през следващите 12 месеца. Малко преди това Английската централна банка също се въздържа от промени в паричната си политика на фона на заплануваните от британското правителство значителни съкращения на държавните разходи.

Еврото поскъпва с 0,4% срещу долара днес, като стигна най-високото си ниво за последните два месеца от 1,27 долара за евро след лихвеното решение на ЕЦБ. Към 17:35 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2681 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още