fallback

Европейският парламент прие строгите правила за банковите бонуси

Новите разпоредби във финансовия сектор може да влязат в сила още през следващата година

15:55 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският парламент одобри строгите нови разпоредби, които ограничават бонусите на банкерите в Европа, предаде Financial Times. Правилата може да влязат в сила в началото на следващата година и ще засегнат бонусите във финансовия сектор за 2010 г. 

Новите правила за определяне на бонусите са в голяма степен съобразени с препоръките, направени по време на срещата на страните от Г-20 в края на юни. В някои отношения те са по-строги, в това число и ограниченията за частта от бонусите, изплащана в брой.

С тези промени Европейският съюз ще има един от най-строгите режими за изплащане на бонуси на международно ниво. Реализирането му на практика обаче ще зависи от това доколко националните регулатори в 27-те страни от ЕС ще приложат тези правила.

Те изискват от 40% до 60% от бонусите да бъдат отложени за период от две до три години, а половината от предварително изплащаните суми да бъдат под формата на акции и други ценни книжа, чиято стойност да зависи от представянето им и финансовите им резултати.

Банкерите ще получават само 20-30% от своите бонуси в брой, което е най-строгото ограничение, което съществува в момента в световен мащаб.

Националните регулаторни органи ще имат правомощия да налагат финансови санкции на банките, които пренебрегват тези правила, както и да изискват от тях да увеличат изискуемия собствен капитал.

Редица банки вече ограничиха дела на бонусите, който се изплаща в брой, и удължиха разсроченото им изплащане заради финансовата криза. Правилата се обсъждат в европейския парламент през последната година, но едва сега се приемат. Засега се запазва неяснотата за това до каква степен те ще се приложат за по-малките банки, инвестиционните и хедж фондове.

Според евродепутати новите правила ще подпомогнат за разрешаването на фундаменталните пропуски в банковата система и ще попречат за поемането на прекомерни рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още