fallback

Колеблива сесия в Европа, акциите на BP изненадващо сред печелившите

Книжата на силно критикуваната заради разлива в Мексиканския залив британска петролна група поскъпнаха след изненадваща информация за възможен стратегически инвеститор

19:25 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Голяма част от акциите на европейските борси се движеха колебливо в понеделник, неуспявайки да намерят ясна посока, докато американският пазар остана затворен, тъй като американците почиват след вчерашния Ден на независимостта.

В крайна сметка паневропейският индекс Stoxx Europe 600 завърши търговията на Стария континент с леко отстъпление от 0,17% до ниво от 236,97 пункта.

В Германия основният индекс DAX се понижи с 0,31% до 5816 пункта, със спад затвори и британският FTSE 100 – от 0,3 на сто до 4824 пункта. Във Франция CAC 40 загуби 0,48% до 3332 пункта.

„Все още се влияем от макроикономически [фактори], при които има редица поводи за притеснения”, коментира пред MarketWatch Едмънд Шинг, анализатор към Barclays Capital. „Има въпросителни преди китайския растеж”, допълва той.

Поради неяснотата какво ще е крайното търсене на различни стоки и суровини, необходими за производството, и то – за китайското производство, някои компании губят част от стойността си. Сред позициите, към които имаше „мечи” настроения в понеделник, например се наредиха миннодобивните групи.

Акциите на Rio Tinto поевтиняха с 1,77% в Лондон, а тези на търгуваната също на Острова група Antofagasta, оперираща медни мини в Чили, паднаха с 2,19 на сто.

За сметка на това една от най-заклеймяваните компании в последните месеци – британската BP, увеличи стойността на книжата си с близо 4%. Въпреки че нефтеният гигант обяви надхвърляне на сумата от 3 млрд. долара, които вече са похарчени в борбата с разлива в Мексиканския залив, инвеститорите имаха симпатии към тази борсова позиция в понеделник.

Причината се крие в информация, разпространена от Sunday Times, за започнало търсене от страна на фирмата на стратегически инвеститор. Председателят на Борда на директорите на либийската Nation Oil Co пък е завил пред Dow Jones Newswires, че ще препоръча на държавния инвестиционен фонд Libyan Investment Authority да закупи дял от BP, възползвайки се от ниската в момента цена на акциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още