fallback

Швейцарският концерн ABB се отказа от сделка за британската Chloride

Компанията най-вероятно ще бъде купена от конкурентната американска група Emerson, която предлага по-висока цена

13:01 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарската компания ABB се отказа от предвидено закупуване на британската Chloride, предава АФП. Базирана в Цюрих група, която произвежда оборудване за нуждите на елетропреносната мрежа и промишлеността, е решила да не повишава офертата си за фирмата, фокусирана върху електросистеми за сигурността в хранителния сектор.

По този начин ABB оставя поле за действие на американския си конкурент Emerson, който също има желание да придобие Chloride.

„Дори и да продължаваме да виждаме значителна стойност в сближаването между ABB и Chloride, трябва да покажем дисциплина, когато планираме придобиване“, обяснява в съобщение до медиите шефът на швейцарската група.

Във вторник Emerson повиши офертата си за Chloride от 275 пенса на акция до 375 пенса, оценявайки компанията на 997 млн. лири (1,22 млрд. евро). Предложената от американците цена е с 15% по-висока от тази, която бяха готови да платят от ABB.

Според изявления на британския производител той се подготвя да започне преговори с Emerson.

Пазарни анализатори приветстваха решението на ABB, считайки, че ръководството на групата е останало вярно на своите принципи за предпазливо управление. Мултинационалната компания освен това наскоро приключи друго придобиване – това на американската Ventyx, което беше обявено в началото на май.

В България ABB присъства чрез три дружества: АББ България ЕООД, АББ Авангард АД и АББ Аутомейшън ЕООД. От края на миналата година компанията има нов завод край Пловдив – в индустриална зона Раковски, разполагащ с 20 хил. кв. м производствена площ и повече от 200 служители. Инвестицията в производството на електронни и електротехнически изделия беше 20 млн. долара. Освен този завод, ABB разполага с производствени мощности и в Севлиево и Петрич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 08.09.22 г.
fallback