fallback

Nestle финансира експанзия чрез продажбата на дела си в Alcon

След сделката с Novartis компанията ще разполага с повече кеш от Google

11:13 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Nestle, най-голямата компания по пазарна капитализация в Европа, ще получи 28,1 млрд. долара от Novartis през втората половина на годината от продажбата на мажоритарния си дял в Alcon – производител на почистващи продукти за контактни лещи. 

По този начин Nestle ще разполага с повече кеш от Google, която е имала по сметките си към края на март 26,5 млрд. долара, коментира Bloomberg.

Средствата ще позволят на швейцарската компания да закупи в кеш едва ли не всяка публична компания от бранша. Единствените публични компании за храни и безалкохолни напитки с пазарна капитализация над 28,1 млрд. долара са Coca-Cola, PepsiCo, Unilever, Kraft и Groupe Danone SA.

Nestle ще инвестира постъпленията в своя бизнес или ще осъществи придобивания, е заявил през миналата седмица Джим Сингх, главен финансов директор на компанията.

Инвеститорите искат компанията да предприеме експанзия на нововъзникващите пазари, за да догони Unilever, която реализира около половината от продажбите си в развиващите се страни.

“Те определено изостават на тези пазари“, смята Уенди Тревисани, фонд мениджър в Thornburg Investment Management, чиито инвестиции в компанията възлизат на 700 млн. долара.

Прогнози на Nestle сочат, че през следващите 10 години приблизително 1 млрд. потребители от развиващите се пазари ще могат да си позволят продуктите й.

Nestle получава около една трета от приходите си от тези пазари, като главният изпълнителен директор Пол Бълк цели да увеличи този дял до 45% в рамките на едно десетилетие.

Продажбите на компанията в развиващите се пазари отбелязаха ръст от 8,5% през миналата година – двойно повече от повишението в общите приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още