fallback

Акциите в Европа с най-голям дневен спад от повече от месец

Между 3 и 4 на сто изгубиха основните борсови индекси на Стария континент

19:41 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата търговия на Стария континент се отличи във вторник с най-големия си дневен спад в рамките на повече от месец. Индексите отбелязаха силни понижения на фона на опасения за стабилността на икономиките в САЩ и Китай, както и на европейския банков сектор.

Паневропейският индикатор Stoxx Europe 600 се срина с 3% и достигна равнище от 243,82 пункта, повлечен надолу от компании, свързани по някакъв начин с Китай.

Причината се крие в рязката ревизия от бизнес организацията Conference Board на водещия индикатор за Китай за април, както и в отчетения спад на американското потребителско доверие за юни, която новина също повлия негативно – и в Европа, и в САЩ.

Докато борсовият спад в момента продължава на американския пазар, такъв имаше и в Германия, където основният индекс DAX загуби 3,33 на сто до 5952 пункта, а също и във Франция със спад на CAC 40 от 4,01% до 143,46 пункта. Във Великобритания FTSE 100 отстъпи с 3,11% до 4914 пункта.

Сред големите губещи се наредиха банковите книжа, особено акциите на финансови институции в Испания. По позицията на BBVA бе отчетен спад от над 7 на сто, при Intesa Sanpoalo понижението бе със 7,76%, като тук влияние оказа и низходяща ревизия на рейтинга на финансовата институция от Credit Suisse.

По-рано във вторник стана ясно, че испанските банки лобират, засега безуспешно, за продължаване на механизма за финансиране от Европейската централна банка, който трябва да изтече в четвъртък. Спирането на приоритетното финансиране ще причини сериозно ограничаване на паричното предлагане на банковия пазар и е възможно някои институции да бъдат затруднени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още