fallback

Гърция ще се върне на световните финансови пазари през юли

Гръцкото правителство залага, че доверието на пазара ще се подобри преди облигационните търгове на 13-ти и 20-ти юли поради приемането на пенсионната реформа в страната

17:55 | 28.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Гърция планира да се върне на световните финансови пазари през следващия месец, като продаде държавни ценни книжа (ДЦК) за 4 млрд. евро при първия си опит за набиране на средства, след като страната беше спасена през май от Европейския съюз и Международния валутен фонд, пише Financial Times.

„Имаме намерение да предложим 3-, 6- и 12-месечни ценни книжа“, казва шефът на гръцката агенция за управление на държавния дълг Петрос Христодолу.

Според подписаното с гръцкото правителство споразумение Европейският съюз и Международният валутен фонд дават зелена светлина на Атина за продажбата на краткосрочни държавни облигации през юли и октомври.

Според инвеститори обаче гръцкият ход може да крие прекалено висок риск, тъй като едно евентуално слабо представяне може да повлияе негативно на инвестиционния климат в страната. Тестът ще се състои в това колко ще се наложи да плати Атина за лихвените проценти по заемите, за да привлече купувачи. Твърде високите премии ще разтревожат инвеститорите и ще подкопаят доверието в пазара, коментира изданието.

„За момента доверието е слабо, а лоши новини от Гърция може да предизвикат нова криза“, казва Стивън Мейджър от HSBC. 

„Ако нещата с Гърция се развият зле, това ще се отрази на други страни като Португалия и Испания, на които може да се наложи да прибегнат към спасителни заеми“, казва друг банкер.

Гръцкото правителство залага, че доверието на пазара ще се подобри преди облигационните търгове на 13-ти и 20-ти юли поради приемането на пенсионната реформа, която е в основата на тригодишния консолидационен план на страната. Гласуването на законопроекта се очаква да стане факт през следващата седмица.

Реформата, представена миналата седмица, предвижда съкращаване на пенсиите и увеличаване на пенсионната възраст до 65 години, както за мъжете така и за жените. Новото законодателство среща силна съпротива от опозиционната социалистическа партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:42 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още