fallback

Франция изпревари Германия по съкращаване на бюджетния дефицит

Правителството повишава данъците с още 3,5 млрд. евро през 2011 до 13,2 млрд. евро

15:23 | 26.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Френското правителство обяви в петък ново увеличение на данъците в размер на 3,5 млрд. евро през 2011, съобщава Financial Times.

Така общото повишение на приходите от данъци през следващата година ще достигне 13,2 млрд. евро, изпреварвайки германската програма за съкращаване на бюджетния дефицит на стойност 11 млрд. евро през 2011.

Приходите от увеличението обаче отстъпват на повишаването на ДДС с 2,5 процентни пункта във Великобритания през следващата година, което се очаква да донес 12,1 млрд. паунда (14,7 млрд. евро).

Серията от данъчни увеличения трябва да сведе бюджетния дефицит от очакваните за тази година 8% от БВП до 6% през 2011, както бе обещано на Европейския съюз (ЕС).

Плановете са базирани на прогноза за ръст на икономиката от 2,5% през следващата година, която Международният валутен фонд (МВФ), ЕС и мнозина икономисти намират за оптимистична.

Последното увеличение на данъците трябва да вдъхне увереност на финансовите пазари, но без да предизвиква паника в обществото.

По-рано през месеца френското правителство обяви увеличения на данъците за бизнеса и богатите на стойност 3,7 млрд. евро, които трябва да помогнат за запълване на дефицита в пенсионната система. Париж се надява още да събере 1 млрд. евро през 2011 от новия банков данък.

Правителството също така планира да замрази държавните разходи, с изключение на тези за пенсии и лихви, като единият вариант е да се замразят заплатите в обществения сектор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 25.08.22 г.
fallback