fallback

Борсите в Европа с четвърта поред негативна сесия

Индексите в региона отбелязаха първата си седмична загуба за последните пет седмици

20:44 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Главните индекси на Стария континент приключиха с понижения четвърта поредна сесия, увеличавайки загубата на регионалния борсов измерител Stoxx Europe 600 за тази седмица до 2,8%. Най-губещи бяха акциите на компаниите от енергийния и автомобилния сектор.

Цената на акциите на петролния гигант BP стигна до най-ниското си ниво за последните 14 години на фондовата борса в Лондон заради притеснения, че задаваща се тропическа буря в Мексиканския залив може да затрудни почистването на петролния разлив, причинен от BP.

Книжата на Daimler и Volkswagen поевтиняха с повече от 2,5% на Франкфуртската фондова борса, след като швейцарската банка UBS понижи рейтингите на двете компании.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 изгуби 0,6% до 248,33 пункта, приключвайки седмицата на най-ниското си ниво за последните две седмици. Той се е понижил с близо 3% от нивото си на затваряне от миналия петък, след като отчете четири поредни седмици на ръст преди това, предаде Bloomberg.

Борсовият индикатор, който следи пазарите на ценни книжа в 18 западноевропейски страни, е изгубил близо 9% спрямо най-високата си точка за тази година, отбелязана на 15 април. Причина за това станаха притесненията, че дълговата криза в Европа ще навреди на икономическото възстановяване на региона.

Националните индекси се понижиха във всички 16 отворени западноевропейски борси, без Италия. Във Великобритания FTSE 100 потъна с 1,1% до 5 046,47 пункта, с във Франция CAC отстъпи с 1% до 3 519,73 пункта. Немският DAX на свой ред се понижи с 0,7% до 6 070,60 пункта.

Фондовите борси в Стокхолм и Хелзинки бяха затворени заради честването на национални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още