fallback

АЦБ: Еврозоната излага на риск британските банки

Дълговата криза е основният рисков фактор за британската банкова система, смятат от институцията

14:31 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дълговата криза в Европа е „ключов риск“ за британската банкова система и поради тази причина финансовите институции би трябвало да увеличат кешовите си резерви, смятат от Английската централна банка.

На този фон монетарната институция приветства мерките, които се взимат в ЕС за противодействие на финансовата криза, се казва в редовния доклад за финансовата стабилност на Острова.

В него се посочва, че експозициите на британските банки към европейските страни ги е направила доста уязвими. Причината е, че инвеститорите запазват притесненията си, че някои от страните в еврозоната могат да спрат да обслужват дълговете си.

Израз на това стана новият рекорд, който постави цената на защитата от фалит на Гърция вчера, предава ВВС.

Такива страхове увеличават съмненията относно стабилността на някои банки в Европа, смятат от АЦБ. Това от своя страна можело да намери отражение и в развитието на банковия сектор на Острова.

В документа се казва, че британските банки имат ограничени директни експозиции към Гърция и другите закъсали страни от еврозоната, но въпреки това са изложени на сериозни индиректни рискове.

Сред основните рискове е опасността от фалит на банка партньор, както и опасността от ефект на доминото при фалит на някоя страна от еврозоната. Освен това от АЦБ се опасяват от пазарна паника, която да доведе до свиване на междубанковото кредитиране и замръзване на междубанковия пазар.

При изостряне на тази ситуация пък може да се стигне до падане на цените на рисковите активи и това крие опасност от необходимост да се отписват още активи от балансите на финансовите институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 26.08.22 г.
fallback