fallback

Две трети от финансирането на ЕЦБ отива за четири закъсали държави

Централната банка може да бъде обвинена в некоректна подкрепа на финансовите институции в Южна Европа

13:11 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банките в Гърция, Португалия, Ирландия и Испания са получили две трети от финансирането на Европейската централна банка (ЕЦБ) за финансови институции от лятото на 2008 г., пише Financial Times.

Тежката зависимост на тези банки от ЕЦБ е сигнал за нарастващия стрес в еврозоната, тъй като инвеститорите и останалите банки отказват да им отпускат заеми поради страхове от задълбочаване на дълговата криза.

Банките в четирите страни са взели 225 млрд. евро от общо 332 млрд. евро допълнително отпуснати от ЕЦБ след юни 2008 г. Така тези държави са получили 68% от допълнителното финансиране, но, от друга страна, допринасят с едва 18 процента от БВП на еврозоната. Публикуваните данни са събрани от Royal Bank of Scotland.

ЕЦБ досега не е разкривала географското разпределение на ликвидността, която предоставя, и новината, че е концентрирала финансирането си само върху няколко страни, може да се окаже политически проблем. Според анализатори ЕЦБ може да бъде обвинена в некоректна подкрепа на финансовите институции в Южна Европа.

Това е знак за стрес в системата. Банките не искат да заемат пари една на друга, което означава, че много от тях трябва да потърсят помощта на ЕЦБ, казва Ник Матюс, икономически анализатор на RBS.

„Без ЕЦБ банките ще имат истински проблем. Проблемите с ликвидността са повече от истински. Става въпрос за дълговата криза в еврозоната и нищожното доверие, което инвеститорите имат в най-сериозно задлъжнелите страни“, казва Дон Смит от Icap.

ЕЦБ обнови програмите си за осигуряване на ликвидност, за да вдъхне живот на банковата система след колапса на Lehman Brothers през септември 2008 г.

До месец май ЕЦБ е отпуснала 815 млрд. евро на банки от страни в еврозоната, в сравнение с 483 млрд. евро до юни 2008 г. Взиманията на банките от еврозоната възлизат на 844 млрд. евро.

Много банки отказват да дават заеми на институции в четирите страни със сериозни дългови проблеми, като вместо това предпочитат да оставят парите си в ЕЦБ въпреки изключително ниската лихва от едва четвърт процент. Към настоящия момент банките са депозирали 213 млрд. евро в ЕЦБ, което е значително повече от сумите от преди началото на кризата.

Гърция е най-зависима от подкрепата на Европейската централна банка. Съседката ни е получила 78,1 млрд. евро от новото финансиране. Следвана е от Испания с 58,4 млрд. евро, Ирландия с 54,3 млрд евро и Португалия с 34 млрд. евро. За сравнение, Германия е получила допълнително финансиране от ЕЦБ в размер на 17,8 млрд евро.

Централната банка на Португалия разкри, че до края на май банките в страната са взели  35,8 млрд. евро от ЕЦБ в сравнение с 17,7 млрд. в края на април. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още