fallback

Moody's подкрепи бюджетните съкращения във Великобритания

Според рейтинговата агенция планираните мерки са подходящи, за да може страната да запази своя топ инвестиционен рейтинг

17:14 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската лира поскъпва за втори пореден ден срещу долара и увеличи допълнително преднината си срещу него днес, след като агенцията за кредитен рейтинг Moody's подкрепи обявените от британското правителство мерки за намаляване на бюджетния дефицит на страната.

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн разкри вчера новия спешен държавен бюджет за текущата фискална година, който предвижда увеличение на ДДС от 17,5% на 20%, налагане на данък върху дейността на банките и редица съкращения в държавните разходи.

По този начин САЩ остава единствената развита икономика от групата на Г-7, която все още настоява за поддържане на държавните стимули за икономиката.

Според Moody's новият бюджет подкрепя топ инвестиционния рейтинг на държавните ценни книжа (ДЦК) на Великобритания и стабилната перспектива пред него. От Moody's оценяват мерките като ключови за подобряване на финансово състояние на страната, което се влоши рязко през последните две години, пише MarketWatch.

Джордж Озбърн планира да елиминира бюджетния дефицит на страната в рамките на пет години. Той се покачи до 11% от брутния вътрешен продукт през 2009 г., в резултат на което рейтинговата агенция Fitch заплаши в началото на този месец, че може да лиши Великобритания от инвестиционния й рейтинг.

Новият бюджет обаче отговаря на очакванията на Moody's като комбинация от съкращение на разходите и увеличение на данъците. Според анализаторите на агенцията той е съобразен с влошените прогнози за икономическия растеж на страната през тази година. Успешното му изпълнение ще върне финансите на правителството към по-устойчива тенденция, според Moody's.

Британската лира увеличи преднината си срещу долара след съобщението. Една лира се разменя срещу 1,4930 долара към 16:50 ч. българско време спрямо 1,4810 в края на вчерашната сесия. От началото на днешната валутна сесия паундът поскъпва с половин процент.

Лирата не е завършвала сесията над 1,49 долара от началото на май.

По-рано днес британската валута поскъпна, след като стана ясно, че един от членовете на комитета за парична политика към Английската централна банка е гласувал за увеличение на основния лихвен процент в страната на последната им среща в началото на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още