fallback

Сорос: Германия може да предизвика колапс на еврото

Ако германците не променят политиката си, най-доброто за Европа, което могат да направят, е да напуснат еврозоната, смята милиардерът

15:29 | 23.06.10 г. 15
Автор - снимка
Създател

Германската политика за бюджетни съкращения крие риск за общия европейски проект и евентуален колапс на еврото не може да се изключи, смята инвеститорът милиардер Джордж Сорос.

„Германската политика е опасна за Европа и може да разруши европейския проект“, каза той в интервю за германското седмично издание Die Zeit, цитирано от CNBC.

Сорос, който през 1992 г. спечели един милиард долара, като заложи срещу британската лира, добавя, че „не може да изключи колапс на еврото“. „Ако германците не променят политиката си, най-доброто за останалата част от Европа, което могат да направят, е да напуснат еврозоната“, казва той.

Германският канцлер Ангела Меркел предложи по-рано този месец бюджетни съкращения в размер на 80 млрд. евро за следващите 4 години - мярка, която според нея ще помогне на Германия да сведе бюджетния си дефицит в рамките на 3% до 2013 г.

„Точно сега германците предизвикват дефлация при своите европейски партньори, а това вещае дълга фаза на стагнация, която от своя страна води до национализъм, социални бунтове и ксенофобия. Самата демокрация е застрашена“, казва Сорос.

„Германия е глобално изолирана... Защо не позволят увеличение на заплатите в страната си? Това би помогнало и на други европейски страни да се възстановят“, пита Сорос.

В понеделник Меркел защити идеите си за ограничаване на бюджетните разходи, след като американският президент Барак Обама призова за търпение при съкращаването на бюджетните дефицити.

Германски правителствен говорител заяви във вторник, че не очаква страните от Г20 да се опитат да убеждават Германия, да приеме нов финансов пакет за стимулиране на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още