fallback

Нова агенция ще следи бюджетите на европейските държави

Ако има нарушения на правилата, санкциите ще бъдат прилагани в много по-кратки срокове и ще имат по-широк обхват

21:44 | 21.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Независима европейска бюджетна агенция трябва да бъде създадена и интегрирана в структурата на Европейската комисия (ЕК) , за да се изпълни пактът за стабилност и растеж, заяви в понеделник ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише.

Трише, който бе изслушан от Европейския парламент в началото на новата седмица, освен това отново се застъпи за стриктно прилагане на европейските бюджетни правила, преди да бъдат променени сегашните договорености.

„Смятаме, че в някои области, дори и в рамките на самата комисия, има (административни) единици, които могат да бъдат самостоятелни”, казва шефът на ЕЦБ, подчертавайки, че бюджетната агенция може да бъде натоварена с „диагностициране и постоянен мониторинг” на бюджетните ситуации в страните членки.

„Бяхме много ясни, когато казвахме, че не желаем да бъдат накърнени изключителните привилегии на комисията, що се отнася до предупреждения, препоръки и предложения (за бюджетните ситуации). Но много държим на съществуването на тази независима единица като част от комисията.”

В средата на май ЕК предложи създаването на „европейско бюджетно шестмесечие”, в което страните членки да представят проектите за националните бюджети. Тогава Германия на свой ред даде идеята надзорът над бюджетите да бъде поверен на независим институт или на ЕЦБ. Това предложение предизвика опасения за възможно отслабване на ролята на Европейската комисия като институция.

По думите на Трише създаването на бюджетната агенция трябва да бъде придружено от обстойна реформа на начините за наблюдение на бюджетните политики. „На ниво 27-те членки и особено в еврозоната е необходимо да се снабдим с ефективни инструменти за коригиране на прекомерните дефицити и нива на задлъжнялост”, казва той.

„Бюджетният надзор трябва да бъде засилен (...) В случай на неспазване на правилата санкциите трябва да бъдат прилагани много по-рано и да имат много по-широк обхват”, допълва Жан-Клод Трише.

Investor.bg припомня, че по-рано в понеделник стана известно, че през есента предстои известената вече проверка на държавните финанси от Евростат. В информация на финансовото министерство се казва, че такива рутинни процедури предстоят във всички страни членки, но конкретно за България случаят е малко по-особен, тъй като наскоро европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че има някои съмнения за предоставяните от нас статистически данни и иска те да бъдат проверени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още