fallback

Новият бюджет на Великобритания се очаква да бъде най-свитият от 30 години

Мерките включват налагането на банков данък, съкращения в държавния сектор и увеличение на данъка върху капиталовите печалби

13:01 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата заплаха за британската икономика е огромният й бюджетен дефицит, е заявил финансовият министър на страната Джордж Озбърн. Според него Великобритания ще избегне съдбата на Гърция с помощта на извънредния бюджет, който трябва да бъде приет във вторник, предава Ройтерс.

Очакваните мерки включват банков данък и промени в социалните плащания и заплатите в държавния сектор. Има също планове за данъчни облекчения за бизнеса, както и за преразглеждане на пенсиите в обществения сектор.

„Гърция e пример за страна, която не се изправи срещу проблемите си, и точно това искам да избегнем“, е казал Озбърн в интервю за BBC.

“Не искам дори да се задава въпроса дали Великобритания може да се справи финансово. Аз ще докажа това във вторник“, е казал той. Озбърн е добавил, че бюджетните ограничения ще бъдат разпрострени в рамките на пет години.

Бюджетният дефицит на страната е в размер на 11% от БВП и намаляването му е основна цел на новото коалиционно правителство, сформирано от консерватори и либерал-демократи.

Новият бюджет се очаква да бъде най-свитият от 30 години насам, като съкращенията на държавни служители и големите намаления на заплатите в сектора вероятно ще предизвикат общественото негодувание и ще окажат натиск върху новосформираната управляваща коалиция.

Финансовият министър е загатнал, че данъкът върху капиталовите печалби ще се повиши въпреки ожесточената опозиция на висши консерватори.

Понастоящем данъкът е 18%, което кара някои служители, чиито доходи се облагат с между 20 и 50%, да представят дохода си като капиталова печалба, за да платят по-малко данъци.

Според Озбърн това е пример за масово избягване на данъци и е нечестно, имайки предвид сегашната финансова ситуация. Той не е уточнил с колко ще се вдигне данъкът.

Министърът е потвърдил възможността за едностранно налагане на банков данък с цел държавата да си възвърне милиардите, с които спаси финансовия сектор по време на кризата от 2008.

„Предишното правителство не искаше да налага такъв данък, тъй като изчакваше останалите страни първи да предприемат подобни действия. Не мисля, че това е честно, и смятам да поискам от банките да плащат този данък“, е казал Озбърн.

През миналата седмица той потвърди, че ще даде на Английската централна банка (АЦБ) ключова роля в регулирането на британския финансов сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:59 | 19.08.22 г.
fallback