fallback

Шефът на BP лети за Москва, за да успокои руските страхове

Обявената от BP разпродажба на активи предизвика безпокойство в някои страни, включително Русия, където компанията развива мащабна дейност

10:54 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изпълнителният директор на BP Тони Хейуърд ще пътува до Русия, за да увери руския президент Дмитрий Медведев, че британският нефтен гигант не е на ръба на фалита след петролния разлив в Мексиканския залив, пише Financial Times.

Хейуърд ще лети за Москва в понеделник, когато се очаква компанията да обяви, че цената за спирането на разлива и почистването на замърсяването, засегнало бреговата ивица от Луизиана до Флорида, е достигнала 2 млрд. долара.

В събота и неделя Хейуърд беше в Лондон, където на среща с Борда на директорите на BP обсъди как да се покрият исковете за обезщетения и да се възстанови доверието на инвеститорите. Сред коментираните възможности са издаване на облигации за 10 млрд. долара и продажба на активи за още 10 млрд. долара. Тези средства ще бъдат добавени към продажбите за 10 млрд. долара, направени миналата седмица, както и към спестените средства от замразените за девет месеца плащания на дивиденти и общото съкращаване на разходите.

Обявената от BP разпродажба на активи предизвика безпокойство в някои страни, включително Русия, където компанията развива мащабна дейност.

Русия и САЩ са двете най-важни оперативни зони за компанията, като Русия осигурява почти една четвърт от продукцията на BP.

Хейуърд иска да се срещне с Медведев, за да го увери, че BP може да понесе загубите от разлива. Визитата в Москва със сигурност ще включи дискусия и за това дали BP възнамерява да продаде свои активи в Русия, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 01.09.22 г.
fallback