fallback

ЕЦБ ще търси по-строги правила за регулации

Очаква се днес президентът на банката Жан-Клод Трише да представи рамка за предотвратяване на бъдещи кризи

09:37 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка ще търси по-стриктни регулации на финансовата система в еврозоната. Очаква се те да бъдат представени от президента на институцията Жан-Клод Трише по време на днешното му изказване в Европейския парламент.

Идеята на затягането на регулациите е да се даде възможност за предотвратяване на бъдещи финансови кризи, предава Financial Times. Според вестника, днешното изказване на Трише ще има за цел да покаже ангажимента на ЕЦБ за връщането на доверието в еврозоната.

Намеренията на ЕЦБ са да бъдат изключени възможностите за големи кризи в еврозоната и дори възможностите за евентуално подкопаване на стабилността в единното валутно пространство.

Според плановете, финансовите министри на страните от еврозоната ще се превърнат в „пазители на устойчивостта“, а решенията на отделните правителства в областта на данъчната политика и разходите ще бъдат наблюдавани от независима агенция.

Очаква се да бъдат въведени и повече санкции за страните, които не спазват изискванията за бюджетен дефицит, както и механизми за по-интензивно наблюдение на страните, които губят конкурентоспособността си.

Миналата седмица ЕЦБ предложи създаването на институция за управление на кризи, която да има правата да изкупува облигации на страни от еврозоната. Целта на подобна институция щяла да бъде „бързи действия при трусове на пазара на правителствени облигации“.

Прогнозите на анализаторите са, че предложенията на Трише ще дадат нова сила на дебатите за бъдещото икономическо управление на еврозоната. Очаква се кулминацията на тези дебати да бъде през октомври, когато президентът на ЕС Херман ван Ромпуй ще представи доклад по тази тема на европейските лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
fallback