fallback

Английската централна банка получава ключова роля във финансовата регулация

Финансовият регулатор FSA (Financial Services Authority) ще престане да съществува в сегашната си форма

12:48 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новоизбраният финансов министър на Великобритания Джордж Озбърн потвърди, че ще даде на Английската централна банка (АЦБ) ключова роля в регулирането на британския финансов сектор, съобщава BBC.

В първата си реч пред Лондонското сити, той обяви, че ще премахне настоящата система на финансова регулация, като финансовият регулатор FSA (Financial Services Authority) ще престане да съществува в сегашната си форма.

Министърът обаче разкри, че шефът на FSA Хектор Сантс ще запази поста си, за да ръководи трансформацията на поверената му агенция.

В първото си обръщение по време на ежегодната вечеря, давана от кмета на Лондонското сити, финансовият министър заяви, че новото коалиционно правителство излиза с предложение за финансова регулация, която „се е поучила от уроците на най-голямата криза в банковата система на нашето съвремие“.

Озбърн е отдал дължимото на предшественика си Алистър Дарлинг, но е разкритикувал сегашната тристранна регулаторна система, която разделя отговорността между АЦБ, FSA и Министерството на финансите.

„Никой не контролираше нивото на дълг и, когато кризата настъпи, никой не знаеше кой отговаря за това“, е казал той.

Както се очакваше, Озбърн потвърди, че FSA ще бъде разделена на три части, като поделението, което надзирава финансовите институции, ще продължи да съществува като подчинено на АЦБ.

Другите две звена трябва да следят съответно за защитата на потребителите (Consumer Protection Agency) и контрола върху икономическата престъпност (Economic Crime Agency).

Към АЦБ пък ще бъде създаден Комитет за финансова политика, разполагащ с големи правомощия. Според Озбърн процесът на реформиране на финансовата регулация ще бъде завършен през 2012.

Финансовият министър потвърди също и въвеждането на банков данък, както и на допълнителни ограничения върху заплатите и бонусите в системата.

FSA бе създадена през 1997 от бившия премиер Гордън Браун, тогава финансов министър, в отговор на критиките, че АЦБ не е успяла в достатъчна степен да регулира британската финансова система.

Браун обаче бе критикуван, че е дал прекалено много власт на една организация, а самата FSA - че не е направила достатъчно, за да предотврати или ограничи кризата на финансовите пазари.

Управителят на АЦБ Марвин Кинг приветства новите правомощия, дадени на централната банка от правителството. „Монетарната и финансовата стабилност са двете страни на една и съща монета. По време на кризата първата бе поставена под заплаха от втората“, обясни той в речта си, следваща тази на Озбърн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
fallback