fallback

Цената на кредите за Испания постави нов рекорд

Разликата между цената на финансиране между Испания и Германия вече е 2,23 процентни пункта

09:15 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената, която испанското правителство трябва да плаща, за да си осигурява финансиране чрез облигации, постави нов рекорд. Това се дължи на подновените опасения за състоянието на испанската икономика и публичните финанси.

Вчера лихвата, която инвеститорите изискват от Испания, бе с 2,23 процентни пункта от тази, която се изисква от правителството на Германия, предава ВВС. Увеличаването на тази разлика, която се забелязва при търговията с облигации, показва спад в доверието, че Испания ще може да обслужва дълговете си.

За да се бори с кризата, испанското правителство прие непопулярни мерки за пазара на труда. Те предизвикаха незабавна реакция на синдикатите, които призоваха за национална стачка през септември.

Към момента бюджетният дефицит на Испания е в размер на 11 на сто от БВП – далеч над заложеното като правило от ЕС и еврозоната ниво от 3 на сто. Според мнозина анализатори именно това ще доведе до сериозни проблеми и няма да е изненадващо, ако Испания се обърне за помощ към спасителния фонд на еврозоната.

Проблемите с държавните финанси се отразяват и на банковия сектор в страната, който остава изолиран от международните финансови пазари. Поради тази причина испанските банки заемат рекордни количества пари от Европейската централна банка през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още