fallback

ЕС обсъжда забрана за непокрита търговия със суапове за защита от фалит

Мярката ще бъде временна и ще се прилагат в случай на неблагоприятни обстоятелства, които сериозно застрашават финансовата стабилност или доверието в пазарите

17:41 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Националните регулаторни органи на страните от Европейския съюз да получат „извънредни правомощия“, за „забрана или ограничаване“ на непокритата търговия с кредитни суапове за защита от фалит. Това гласи предложение обсъждано от страните членки на ЕС, цитирано от Bloomberg.

Мярката ще бъде „временна и ще трябва да бъде координирана“ от европейските пазарни регулаторни органи, се казва в изявление на Европейската комисия. Европейският парламент ще гласува утре отделен план за ограничаване на търговията с кредитни суапове за защита от фалит. Стъпките за ограничаване на спекулациите на европейските фондови пазари се предприемат в светлината на дълговата криза в Гърция.

Забраните ще могат да се прилагат в случай на „неблагоприятни обстоятелства, които сериозно застрашават финансовата стабилност или доверието в пазарите“, се казва в предложението.

Миналата седмица френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел призоваха ЕК да ускори приемането на мерки за ограничаване на финансовите спекулации, като препоръчаха забрана за някои залози срещу акции и държавни облигации поради „силната волатилност“ на пазарите.

Миналия месец Германия забрани непокритата търговия „на късо“ с някои финансови инструменти, докато в началото на юни германският кабинет предложи разширяване на забраната върху всички акции.

През тази година дълговата криза в Европа е заличила 4 трилиона долара от световните финансови пазари.

Комисията прикани всички заинтересувани страни да внесат своите гледни точки по предложения план до 10 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още