fallback

Специална група еврокомисари ще работи върху промени в пенсионната система

Задача на групата ще е да проучи начините за по-ефективно използване на пенсионните фондове

14:37 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Специална група от еврокомисари ще проведе първата си среща в петък, 11 юни, за обсъждане на подробна „пътна карта“, насочена към "адекватност" и "дългосрочна поддържане" на пенсионната система в Европа, предаде EurActiv.

Задача на групата ще е и да проучи начините за по-ефективно използване на пенсионните фондове. Мандатът на групата ще е до лятото на 2012 г.

На 7 юни от администрацията на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу са изпратили покани за срещата до еврокомисарите.

Председател на групата ще е еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор. В нея ще участват и комисарят по икономическите въпроси Оли Рен, за вътрешните пазари Мишел Барние, за основните права Вивиан Рединг и за индустрията Антонио Таяни, за образованието Андрула Василиу, за здравеопазването Джон Дали и за бюджета Януш Левандовски.

Първата задача на групата ще е да постигне споразумение по документ за пенсионната реформа, чиято цел е да предизвика публичен дебат за необходимите действия. Очаква се документът да бъде публикуван до края на юни.

В проектодокумента комисията подчертава необходимостта от увеличаване на пенсионната възраст в цяла Европа. Брюксел изразява и загриженост за финансовата адекватност на пенсиите, които може да се окажат много по-ниско от очакванията на служителите, когато те се пенсионират. За справяне с този риск комисията настоява да се улесни достъпът до допълнителни пенсионни схеми.

След като бъде постигнато споразумение по документа, групата ще се фокусира върху разработването на евентуални бъдещи сценарии за различни пенсионни системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още