fallback

МВФ призова еврозоната към по-активна борба с кризата

Нерешителните действия за ограничаване на разходите могат да доведат до обезценка на еврото, смятат от фонда

19:34 | 07.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд призова страните от еврозоната към незабавни мерки за борба с бюджетните дефицити и слабостите във финансовата система. Това стана със специално изявление, в което лидерите на региона бяха поздравени за „твърдия” отговор на проблемите, които се струпаха в еврозоната.

„Управлението на кризи обаче не е алтернатива на корективните политически действия и фундаменталните реформи, необходими за възраждането на Европейския валутен съюз”, се посочва в изявлението на МВФ, цитирано от Wall Street Journal.

От фонда призовават за курс към възстановяването на устойчиви фискални показатели, като степента на консолидация на разходите трябва да зависи от икономическите условия във всяка отделна страна. В допълнение на това, правителствата трябва да осъществят специфични за всяка страна структурни реформи, които да насърчат растежа и да спомогнат за възстановяването на финансовия сектор.

„Настоящата криза в еврозоната е резултат от неустойчиви фискални политики в накои държави, отлагането на реформата на финансовата система, недостатъчен напредък при налагането на дисциплината и гъвкавостта, необходими за гладкото функциониране на валутния съюз, както и неефективното управление на еврозоната”, се казва в становището.

Според оценките на МВФ нерешителни или недостатъчни действия по отношение на фискалните проблеми могат да предизвикат нови проблеми и недоверие на финансовите пазари. Това пък поставя риск от допълнително поевтиняване на еврото, допълва вестникът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
fallback