fallback

Борсите в Европа започнаха седмицата със спад

Индексите на всички пазари от региона се оцветиха в червено заради спада на еврото и неясните икономически перспективи

19:13 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата седмица започна негативно за пазарите на Стария континент, като всички основни индекси се понижиха, задълбочавайки спада си от миналата седмица. Основна роля за това изигра потъването на еврото до ново четиригодишно дъно, както и неяснотата относно икономическото развитие в региона.

Днес регионалният индекс Dow Jones Europe Stoxx 600 се понижи с 0,95 на сто до 242,71 пункта. Така продължи спадът от петък, когато показателят изгуби 1,8 на сто.

Сред основните губещи днес бе добивният сектор, който е сред най-зависимите от икономическото възстановяване. Изгледите за стабилизиране и подобрение на икономиките пък отново придобиха негативен оттенък след края на срещата на Г-20, която не завърши с особен оптимизъм.

На настроенията натежаха и проблемите на еворото, които се дължат на случващото се в Унгария и многото въпросителни по отношение на икономическото състояние на страната.

Първият ден от седмицата донесе загуба от 0,6 на сто до 5 905 пункта за водещият немски индекс DAX. Във Франция САС 40 се понижи с 1,2 на сто до 3 414 пункта, а на Острова FTSE 100 отстъпи с 1,11 на сто до 5 069 пункта.

В региона на Централна и Източна Европа също се наблюдаваха спадове, като в Румъния и Чехия основните индекси отстъпиха съответно с 1,3 и 1,8 на сто. В Хърватска Crobex отстъпи с 2,1 на сто, а в Полша WIG се понижи с 1,1 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 09.09.22 г.
fallback