fallback

Германия одобри план за съкращаване на 80 млрд. евро разходи

Кабинетът прие програма за ограничаване на бюджетния дефицит до около 3% от БВП на страната

18:44 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Германия прие план за драстично съкращаване на разходите в бюджета, който има за цел да върне нивото на бюджетния дефицит до около 3 на сто. Мерките предвиждат разходите на държавата да бъдат намалени с 80 млрд. евро до 2014 година.

През 2009 година бюджетният дефицит на Германия бе в размер на 3,1 на сто от БВП, но през тази година се очаква той да скочи над 5 на сто, предава ВВС.

„Германия има отличен шанс да даде добър пример”, коментира канцлерът на страната Ангела Меркел след решението на кабинета.

Сред мерките, които днес бяха одобрени, са намаляване на помощите за отглеждане на деца, съкращаване на 10 хил. работни места от държавната администрация и увеличаване на данъците върху ядрената енергия.

Макар в Германия планът на правителството да получава одобрението на политическите кръгове, доста икономисти критикуват намеренията за ограничаване на стимулите за икономиката по време на кризата.

Сред тях е и Нобеловият лауреат Пол Кругман, според когото подобни действия могат само да навредят на растежа и да удължат проблемите за икономиката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 19.08.22 г.
fallback