fallback

ЕС планира общ финансов регулатор за рейтинговите агенции

В случай, че предложените от ЕК мерки бъдат одобрени на срещата на ЕС през юли, те може да влязат в сила още през 2011 г.

19:39 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) представи план за създаването на общ регулатор на финансовите пазари в Европейския съюз (ЕС) и призова за въвеждане на стриктни правила за управление на банките днес, предаде BBC.

Първоначално органът, който ще регулира европейските пазари на ценни книжа (European Security Markets Authority), ще контролира само дейността на агенциите за кредитен рейтинг, а в последствие ще получи и по-големи правомощия.

По този начин според ЕК ще се избегнат рисковете, причинили финансовата криза от 2007 г. Тогава международните рейтингови агенции дадоха най-висок инвестиционен рейтинг (ААА) на дългови ценни книжа за милиарди долари, обезпечени с ипотечни кредити. Това подведе инвеститорите по целия свят и доведе до ипотечната криза, която прерасна в рецесия.

Мишел Барние е комисарят, който застава зад предложението за общ финансов регулатор в ЕС, след като наскоро предложи да се създаде и единен европейски регулатор в областта на банковите услуги. Мишел Барние е еврокомисар за вътрешния пазар в ЕС.

Той иска националните регулаторни органи в отделните страни от ЕС да прехвърлят всичките си надзорни правомощия по отношение на агенциите за кредитен рейтинг на новия орган.

Рейтинговите агенции бяха обвинени от регулаторните органи не само в Европа, но и от тези в САЩ, че са основни виновници за финансовата криза, заедно с ръководството на банките, което е поемало твърде неразумни рискове, за да постигне печалба.

Анкетна комисия към Конгреса на САЩ ще разпитва днес висши мениджъри на рейтинговата агенция Moody's, както и милиардерът инвеститор Уорън Бъфет, за ролята на агенциите във финансовата криза.

В Европа Мишел Барние на свой ред разкритикува агенциите за кредитен рейтинг за тяхното решение да понижат бързо рейтинга на държавния дълг на Гърция до високорисков (junk), с което допринесоха за силния трус на международните финансови пазари през май.

Агенциите за кредитен рейтинг бяха обвинени в конфликт на интереси, защото техните такси се плащат от банки, които искат да получат рейтинг на своите финансови инструменти.

Съгласно предложението на Мишел Барние банките ще трябва да разкриват подробности за своите финансови сделки с всички агенции за кредитен рейтинг. Според ЕК това ще накара другите по-малки рейтингови агенции да предоставят по-безпристрастни оценки за подобни финансови инструменти.

Отделно от това Комисията публикува и предложение за промяна в начина, по който банките се управляват. Предложенията включват ограничаване на борда на директорите на банките до трима души с определена минимална квалификация и ограничаване на опциите им върху акции, както и бонусите, които те получават.

Освен това директорите и одиторите на банките ще получат по-голяма правна отговорност за финансовото им представяне.

В случай, че предложените от ЕК мерки бъдат одобрени на срещата на ЕС през юли, те може да влязат в сила още през 2011 г. Така за първи път от създаването на ЕС централизиран регулаторен орган ще има контрол над сектора на финансови услуги на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 03.09.22 г.
fallback