fallback

Д. Камерън: Великобритания върви в грешна посока от години

Според новия британски премиер икономиката на страната му трябва да се основава на спестявания и инвестиции, а не на дългове

09:06 | 28.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Великобритания трябва да ребалансира икономиката си, която е станала свръхзадлъжняла, нестабилна и твърде зависима от публичния сектор. Това казва в своя реч новият премиер на Великобритания Дейвид Камерън, предаде Ройтерс.

В извадки от речта, която предстои да бъде произнесене по-късно днес в Северна Англия, Камерън казва, че британската икономика върви в грешна посока от години.

Камерън, чиято дясноцентристка Консервативна партия сформира коалиция с по-малката лявоцентристка Либерално-демократична партия след изборите на 6 май, постави като приоритет на управлението си намаляването на големия бюджетен дефицит.

„Като страна сме задлъжнели до безпрецедентна степен. Нашият огромен държавен дълг е ясно доказателство за нашите икономически грешки - ярък тревожен знак, който ни показва, че сме поели по грешния път“, смята премиерът.

Камерън изразява увереност, че Великобритания може да ребалансира икономиката си, като влее нов живот в частния сектор и премине към икономика, основаваща се на спестявания и инвестиции, а не на дългове и заеми.

Британското правителство обяви тази седмица, че ще направи съкращения от около 6,2 млрд. лири (9 млрд. долара) в бюджета си за тази година с цел намаляване на бюджетния дефицит, който надхвърля 11% от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още