fallback

Персийският залив прекрати преговорите за свободна търговия с ЕС

Двете страни не са успели са преодолеят препятствията пред постигане на споразумение, посочват от Съвета за сътрудничество в Персийския залив

16:16 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Шестте страни членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Gulf Cooperation Council, GCC) са прекратили преговорите за свободна търговия с Европейския съюз, които се водят от близо две десетилетия, съобщи Bloomberg.

Двете страни по преговорите не са успели са преодолеят препятствията пред постигане на споразумение. В съвета влизат Кувейт, Бахрейн, Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства и Оман.

“С оглед на факта, че няма напредък, тъй като от европейска страна се поддържа предишната позиция, страните от съвета прекратиха преговорите”, е заявил генералният секретар на GCC Абдул Рахман ал-Атия. Повече информация не е била дадена.

Спънка на преговорите за свободна търговия между ЕС и страните от съвета бяха разногласията по въпросите за субсидиите за нефтохимичния сектор и за възможността чуждестранни компании да държат мажоритарни дялове във фирми от GCC.

В момента немският канцлер Ангела Меркел е на обиколка в Персийския залив. Тя е заявила днес по време на бизнес форум с участието на немски и саудитски компании, че Германия подкрепя създаването на споразумение за свободна търговия между ЕС и GCC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още