fallback

България с най-ниска данъчна тежест в Европа през 2013 г.

Такива са прогнозите на финансовия министър, от левицата пък смятат, че Дянков е „заплаха за сигурността на страната“

12:16 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

За 2013 г. заложените параметри в дългосрочния бюджетен план на България ще осигурят най-ниската данъчна тежест от всички европейски страни, заяви вицепремиерът и министърът на финансите Симеон Дянков.

Той посочи това по време на парламентарния контрол в отговор на въпроси на депутата от левицата Георги Пирински за данъчната тежест на гражданите.

Дянков поясни, че по отношение на данъчната тежест към 2008 г. България е била на шесто място сред страните в ЕС - след Словакия, Латвия, Литва, Ирландия и Естония. В края на 2009 г. данъчната тежест е намаляла с 2,7 на сто и е достигнала 30,2 процента от БВП, с което страната ни се е придвижила до пето място, след Латвия, Литва, Словакия и Ирландия.

Според заложените параметри в конвергентната програма на правителството през 2012 г. страната ни ще бъде на четвърто място по данъчна тежест.

Основната цел на фискалната политика на правителството, съгласно конвергентната програма на България, е поддържане на стабилен бюджет чрез структурни реформи и повишена ефективност на разходите в публичния сектор, посочи Дянков. Според него по този начин се гарантира дългосрочната устойчивост на публичните финанси предвид риска от застаряване на населението.

Георги Пирински изрази неудовлетвореност от отговора, тъй като по думите му той е формален. Пирински нарече Дянков „заплаха за сигурността на страната“. Според Пирински има силно дебалансиран бюджет с огромен проблем от 1,6 млрд. лева, а приходите изостават с над един милиард лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 10.09.22 г.
fallback