fallback

Ана Михайлова: Решени сме през 2010 г. бюджетният дефицит да е под контрол

Позицията на заместник-министъра на финансите е по-повод нарушението на задължението за дефицит до 3% в присъединителния договор към ЕС

15:10 | 13.05.10 г.

„Можем да очакваме засилен мониторинг на фискалната политика от страна на ЕК и останалите държави-членки от ЕС. Българското правителство многократно е заявявало своята решимост да постави под контрол дефицита на консолидирания държавен бюджет и предприема необходимите мерки той да бъде сведен под референтната стойност от 3% още през 2010 г.”, коментира заместник-министърът на финансите и член на Изпълнителния финансов комитет Ана Михайлова по повод доклада на ЕК от вчера, в който България е обвинена, че не е изпълнила присъединителния договор.

„Единствено обединените усилия в тази насока могат да ни помогнат да защитим основната цел за приоритетно поддържане на фискалната устойчивост в страната, което е важно условие както за финансовите пазари и инвеститорите, така и за по-нататъшната ни конвергенция към ЕС”, допълва още зам.-министър Михайлова.

В случай че мерките за ограничаване на дефицита не доведат до желания резултат, Съветът на ЕС започва да прилага още по-стриктни мерки, които варират от засилване на мониторинга върху засегнатата държава-членка до финансови санкции. До момента не се е стигало до финансови санкции за нито една държава-членка на ЕС.

В доклада на Европейската комисията от вчера се казва, че бюджетният дефицит на България за 2009 г. е увеличен с още 0,2 п.п. до 3,9%. На 9 май правителството ревизира бюджетния дефицит за 2009 г. от 1,9% на 3,7%, а излишъкът за 2008 г. бе намален с 0,2-0,3 от досегашните1,8%.

Разликата, с която е надхвърлена референтната стойност от 3%, може да се окачестви като изключение, тъй като се дължи на драстичен икономически спад, се казва в доклада на Европейската комисия.

Съгласно прогнозите на българското правителство дефицитът е временен, защото се очаква той да спадне на под 3% от БВП тази година, макар че преобладава значителна несигурност по отношение на резултата. Въпреки всичко Комисията заключи, че критерият за дефицит в договора ни за присъединяване не е изпълнен, тъй като равнището на дефицита не може да се счита за близко до референтната стойност.

Вчера ЕК разгледа и изпълненията на бюджетите на Кипър, Дания, Финландия и Люксембург, като само Люксембург е покрил изискванията през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 06.09.22 г.
fallback