fallback

Кирил Петков: Залагаме на три основни приоритета в бюджета

Има огромни язви в сектор "Отбрана", каза премиерът

12:09 | 16.02.22 г. 1

Бюджетът за 2022 г., който предстои да бъде разгледан на второ четене в парламентарните комисии, а след това и в пленарната зала, има три основни приоритета. Това каза в началото на днешното заседание на Министерски съвет премиерът Кирил Петков.

Той поздрави коалиционните партньори за добрата работа и подчерта, че работата по разчетите далеч не се изчерпва с настоящия момент, а предстои и актуализация през юни. 

Като първи приоритет Петков посочи високото ниво на инвестиции. „Говорим за капиталови инвестиции над 8 млрд. лв., което е безпрецедентно ниво на това перо. От друга страна, инвестиции в човешкия капитал с голям приоритет вътре в образованието, като нашата цел е заплатите на учителите да бъдат повишени с 25% над средната заплата за страната“, каза премиерът.

Той посочи, че социалният аспект на разчетите тази година е „безпрецедентен“, защото за първи път се залага такова ниво на адресиране на най-бедните слоеве на населението. „Тук се включват и пенсионерите, за което искам да поздравя министър Гьоков, които ще бъдат над линията на бедност. И когато имаме приоритети човешки капитал и никой под линията на бедност, мисля, че това е точно в посоката, към която се стремим“, обясни Петков.

Той добави, че след вчерашните разговори на тема отбрана, е станало ясно, че има огромни "язви" в този сектор.

„Ситуацията е много лоша, дефицитите са огромни. Но, за съжаление, това го виждаме във всеки един от секторите, в които всеки един от нас работи. Ето защо планът на правителството е да има и актуализация през юни, защото ще използваме тези 6 месеца, за да сме сигурни, че разпадът от последните години ще бъде прекратен. Изследваме всичките дефицити в системите“, каза Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
fallback