fallback

Икономиката на България забави ръста си през третото тримесечие

Макар и с по-бавен темп БВП продължава да расте за второ поредно тримесечие на годишна основа

13:00 | 16.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българската икономика е нараснала с 0,4% на годишна основа през третото тримесечие – значително забавяне спрямо ръста от 9,9% през предходния период. Това показват сезонно изгладените данни от експресна оценка на Националния статистически институт (НСИ).

Въпреки това периодът юли-септември е второ поредно тримесечие на растеж на годишна основа след поредицата от забавяния заради ефектите от борбата с пандемията. Това показва, че макар и с по-бавен темп, икономиката на България продължава да се възстановява.

Спрямо второто тримесечие на годината ръстът на икономиката според сезонно изгладените данни за периода август - септември е 0,9%.

БВП в стойностен обем и текущи цени

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие на тази година БВП в номинално изражение достига 35,577 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност в периода от август до септември е 30,652 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление със 74,9%, което в стойностно изражение възлиза на 26,633 млрд. лева.

През третото тримесечие на годината бруто капиталообразуването достига 7,235 млрд. лв. и заема 20,3% относителен дял в БВП.

Външнотърговското салдо е положително.

Темп на прираст на БВП - общо и по компоненти

    БВП по тримесечия за периода 2005 - 2021 г. по средногодишни цени на 2015 година

Тримесечни изменения

През третото тримесечие на тази година спрямо второто БВП по сезонно изгладени данни нараства с 0,9%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 1,7%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходните три месеца е увеличението на крайното потребление с 1,8%.

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2021 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,4% спрямо година по-рано. Брутната добавена стойност нараства с 0,3%.

Крайното потребление регистрира ръст от 5,1%, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 3% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година по сезонно изгладени данни.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 12,5%, а вносът на стоки и услуги нараства с 11,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 09.09.22 г.
fallback