fallback

Вземанията срещу държавни учреждения ще се изплащат от бюджета им

Не се допуска изпълнение върху средствата по банковите сметки на общините и другите бюджетно субсидирани заведения, постъпили като субсидия или трансфер

14:53 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Паричните вземания срещу държавни учреждения се изплащат от предвидените за това средства по бюджета им. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс, съобщава БТА. За тази цел изпълнителният лист се предявява на финансовия орган на съответното учреждение. Ако няма такива средства, съответният първостепенен ръководител с бюджет предприема необходимите мерки, за да се предвидят най-късно в следващия бюджет.

Не се допуска изпълнение върху средствата по банковите сметки на общините и другите бюджетно субсидирани заведения, постъпили като субсидия, трансфер или временен безлихвен заем от държавния бюджет, както и по линия на национално съфинансиране. Не може да има изпълнение и върху средствата от авансово финансиране, когато са предоставени за сметка на държавния бюджет, включително и чрез сметки за средствата от Европейския съюз. 

Когато в един и същ съд или в различни съдилища има висящи две дела между същите страни на същото основание и за същото искане, по-късно заведеното дело се прекратява служебно от съда с изключение на делата за присъждане на първоначално непредявената част от вземане, предмет на дело по вече висящ частичен иск.

Молбата за образуване на производство по европейската процедура за искове с малък материален интерес се подава пред районния съд по постоянния адрес на ответника или по неговото седалище. Жалбата срещу решение по европейско производство за искове с малък материален интерес се подава пред съответния окръжен съд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 01.09.22 г.
fallback