IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България по пътя към еврозоната? Кога, ако не сега...

Това е идеалният момент да се анонсира подобна стъпка и тя да бъде факт до края на годината, заяви пред Investor.bg бившият премиер Иван Костов

08:21 | 17.01.18 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За плюсовете и минусите от евентуалното ни приемане в самата еврозона сме писали многократно, но не е зле да си припомним някои аргументи.

Най-важният позитив за страната ни, по думите на Костов, е възможността кредитния рейтинг на България да бъде повишен. „По този начин ще получим допълнителни финансови опори и всички банки ще могат да се рефинансират при определени условия“, обясни още бившият министър-председател.

Освен това страната ни ще разполага с европейски банков надзор и ще може да използва кредитор от последна инстанция, припомни и финансистът Емил Хърсев. Важно е да се уточни, че кредитор от последна инстанция е кредитор, който осигурява рефинансиране на търговските банки и обикновено това е централната банка за дадена държава. В страните- ленки на еврозоната това е Европейската централна банка (ЕЦБ). В България Българската народна банка (БНБ) не може да бъде кредитор от последна инстанция, тъй като страната ни е обвързана с валутен борд.

Приемането ни в еврозоната ще освободи внушителен паричен ресурс. Страната ни ще изглежда много по-безрискова и сигурна за инвестиции. Това пък от своя страна ще доведе до по-ниски лихви по кредитите, тъй като българските банки ще могат да взимат по-евтини заеми отвън. Трансакционните разходи ще спаднат значително

Членството в еврозоната предполага и по-ниска инфлация. От ЕК неколкократно обясниха, че ако цените в някои нововлезли в зоната страни са се повишили, то това се дължи на обективни процеси в икономиките, а не на новата валута. Нашата икономика отдавна е отворена до такава степен, че всичко, което влияе върху цените в европейски и световен мащаб, се отразява незабавно в България. 

Нещо повече, в общественото пространство от години се тиражират сериозни спекулации, че въвеждането на еврото ще повлече след себе си шоково вдигане на цените на всички стоки и услуги. „Истината е, че обикновено инфлацията при въвеждането на еврото е между 0,3% и 1,4% в различните държави. Няма конкретни доказателства, че това е следствие от въвеждането на европейската валута или е породено от нещо друго, като поскъпване на горивата или пазарни течения“, обясни Любомир Дацов.

Сериозен плюс е и фактът, че валутния резерв ще може да се използва по-смислено (за реализиране на пенсионна реформа или за погасяване на външен дълг) , вместо да седи като гаранция за всеки лев в обращение.

„Най-очакваният ефект в положителен смисъл е, че ще намалеят и трансакционните разходи, които в момента са доста високи. Освен това в България няма върховенство на закона, частната собственост не е защитена и такива казуси, като този с КТБ, ще могат да бъдат избягвани, ако станем част от еврозоната. Относно общия банков надзор е добре да се уточни, че всъщност само няколко банки в България подлежат на такъв контрол, оа станалите остават под надзора на БНБ. Това несъмнено ще подобри доверието в българските банки“, коментира още Иван Костов.

За съществен минус от влизането ни в еврозоната обаче се счита фактът, че голяма част от държавите членки на съюза са в доста тежко положение. Ако се наложи някоя закъсала страна да бъде спасявана, това неминуемо ще се отрази и на България.

Също така моментът за членство в еврозоната е малко критичен от гледна точка на това, че още от началото на миналата година се говори за реформа във валутния и банков съюз. Реално обаче тя едва ли ще се реализира преди смяната на сегашната Европейска комисия и Европейски парламент, т.е. преди 2019 г.

Дори и Германия да успее да състави правителство, едва ли това ще стане по-рано от февруари-март 2018 г. Календарът на срещите ще бъде напрегнат, а и постепенно се приближаваме до новите избори за ЕП. 

Това означава, че валутният съюз на ЕС вероятно ще остане и без защита срещу следващата голяма криза. "Това е толкова депресиращо за всички. А както винаги, в Европа уроците остават ненаучени", коментира европейски служител пред Politico.

Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 6
Специалист по всичко
преди 6 години
Посочените предимства по-скоро са дискусионни в известна степен. Но да не навлизам в подробностиОт друга страна недостатъците също не са много съществени и опасни. Така че не очаквайте еврото да ни реши проблемите само по себе си, нито пък да ги задълбочи.Лично за мен по-голямото значение за приемането в Еврозоната е от политическа гледна точка, отколкото от икономическа. Имам предвид политическия престиж, който носи, сближаването с европейските партньори, ход за демонстриране на доверие и стабилност в ЕС и ЕЗ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 7
scott
преди 6 години
Не съм гледал за другите. Въпроса е, че България не е готова и не иска да приема еврото. Шмекерлйците ще лъснат по време на тестовете. Пак казвам: ако нямаше сега, е момента, ПРЕДВИДЕНИ ПАРИ КАТ ПОМОЩ ЗА СТРАНИТЕ, ДЕТ ШЕ КАНДИДЦТВАТ ЗА ВОНАТА, таз тема немаше да присъства никъде. И да, вече СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТЪ! ЕСТОНИЯ ИСКА ДА ПОДСИЛИ СВОЯТА КАТДИДАТУРА ЗА ЕВРОТО. Сдвоява с България. Пеговори, съгласия, горката наивна страна ИСАШЕ ДА НИ ПОДАРИ ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ КАТ ТЕХНОТО! ЦЕЛИЯ СОФТВЕРЕ, ЗА ДА СЕ ДОБЛИЖИМ И ИЗРАВНИМ. Това - гепването на 2 милиарда от здравната каса с подобно алиби, отказ от кандидацтване за ерм2 с тех, увъртане, завой на 180 градуса - ТОВА НИКОГА И НИКОЙ НЕМА ДА НИ ГО ПРАСТИ. И НЕМА ДА ГО ЗАБРАВИ. ДАВО КОСТОВ И БОРИСОВ МОЖ ДА СЕ ПРАВАТ, ЧЕ НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО. АКО ТРЕБВА: пак ше дадеме нещо не светъ, кат вътре в ерм 2, но вън от еврото. Повервай, щом истинските мотиви за пушека са така прозрачни за мен, се МНОГО ПО-ДОБРЕ ПРОЗРЕЧНИ ЗА МОЗЪЧНИЯ ТРЪСТ В БРЮКСЕЛ. И СЕ ПОДИГРАВАТ И ЗАБАВЛЯВАТ ПРЕДОСТАТЪЧНО............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
Когато Емил Хърсев казва "Добър ден! Това е добро за нас!" - винаги, ама винаги поглеждайте къде е слънцето и какво се крие под камъчето . Почти няма мащабна схема в БГ, в която да не изплува името му. Ако не е откровенно мошеническа, то със сигурност е на ръба на закона и морала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 20
simbad12
преди 6 години
Четете си телеграф, пушете си булгартабак от лафка, пазарувайте си китайски стоки от техномаркет и си пийвайте по едно телишко вино. Костов е голям политик и експерт, той ни вкара в НАТО и ЕС. Забравихте ли ЖАН?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 8
bigmamascandal
преди 6 години
Aй сега ако ми дадеш приомер за държава, дет е влязла в ЕРМ2 и след това не е влязла в зоната, ще те черпя каса бира. Или викаш и ний ще дадем нещо на света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 10
scott
преди 6 години
да и ко?ДА ТЕ ЗЕМАТ У ЕРМ2 НЕ Е КАТО ДА ПРИЕМЕШ ЕВРОТО.........Се едно да си изпратиш св-то на работодател. Интервютата тапърва прадцтоят. да си чул некой да се феку, че е кандидацтвал за работа?Да ти кажем: ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО СТАНА С КОНСЕНСЕС МЕЖДУ СТРАНИТЕ В ЕВРОЗОНАТА. НЕ С ПОРЦЕНТИ, СИЧКИ ТРЕБВА ДА КАЖАТ "да". ХОЛАНЗИЯ ЧАКА ТАМ. АКО НЕЩО СЕ ЗАМИСЛИ - ИМА ГЕРМАНИЯ ДА И ЗАПОВЕДА ДА КАЖЕ НЕ, КАТ НЕИН ОБИЧАЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ НА МОКРИ ПОРЪЧКИ. Аре по-широк погуед малко................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 7
bigmamascandal
преди 6 години
мислих, че в тоя сайт може да има сериозна дискусия. Не смятате ли, че няма формален мотив, с който да откажат влизане в ERM-2. Просто няма. И с това ББ е наясно, инааче нямаще да изтъпани Горанов да говори, и то пред международната преса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 7
scott
преди 6 години
да добавим, че лично Борисов заповеда на Дянков да гепне 2 милиарда от здлавната каса, сви си ги джоб пърасъ, Естония се фана за главата и ни заплю и препика. Защо сега да е различно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 9
scott
преди 6 години
скандално е да се прадставят нещата така, че влизането ни в еврозоната зависи само от нашто желание и решение."Никакво разширяване на еврозоната" В.Шойбле. Виж кога го е казал и щи се изясни, че неште са плямпала. И ПРОСТО ИСКАТ ДА ГЕПНАТ ПАРИТЕ, ПРЕДВИДЕНИ КОТО ПОМОЩ ЗА СТРАНИТЕ ИЗЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ ЗОНАТА. Борисов им е фърлил око и сега неговите лейтенанти лъжат и мажат. Позициа пичели-пичели! Хем ше земеме парите, хем нема да ни земат у еврото. Ше има делко. КТБ ти пак буестиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 17
ABBA
преди 6 години
За сведения на чакащите светлото бъдеще: кога ни освободиха от турско ни рекоха - ааа не може! Турция има много дългове, ще плащате. Русия ги пое, после ние наплащахме, какво наплащахме и чичко Ленин накрая каза, че каквото имала Русия да взема, него не го интересува - и минахме метър.А сега САЩ, като почнаха да развалят ЕС (в началото бе UK, после нейното вярно куче Полша...), ако сме в еврозоната и тя рухне, имате ли бееееее неграмотници, колко са дълговете в тая зона!? Не!? Ами почти толкова:http://usdebtclock.org/ Нали долар и евро се стараят от кумова срама да поддържат паритет, и с дълговете е така - инак няма такъв филм! Факт!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още