fallback

Споделената акционерна отговорност скара депутатите от бюджетната комисия

Депутати дадоха "зелена светлина" за достъпа на данъчните власти до информация за борбата с изпирането на пари

18:26 | 26.10.17 г.

Народните представители от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха на второ четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Текстовете обаче породиха дебат около отговорността, която носят съдружниците при продажба на фирмените дялове.

Според предложения от Министерство на финансите (МФ) текст ако съдружник продаде дела си от дадена фирма, която се окаже със задължения към хазната, то той носи солидарна отговорност с останалите акционери при принудителното събиране на вземанията. Според депутатът от „Воля“ Дора Христова това е нарушение на принципа за ограничената отговорност.

„Кой ще инвестира в България като знае, че дори ако си продаде акциите, пак ще носи солидарна отговорност“, попита тя.

Според финансовото министерство обаче точно по този начин ще се ограничи порочната практика да се препродават задлъжнели фирми на малоимотни граждани. Така задълженията стават на практика несъбираеми. Говорим за милиарди, каза директорът на дирекция „Данъчна политика“ Людмила Петкова.

С промени в преходните и заключителни разпоредби на ДОПК се правят и поправки в още няколко закона, сред които Законът за акцизите и данъчните складове, Законът за местните данъци и такси, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за ДДС, Законът за счетоводството и други.

С текстовете също се въвеждат и административни облекчения за бизнеса.

С промените в ДОПК се дава и достъп на данъчните власти до информация за борбата с изпирането на пари. Изменението е свързано с транспониране на европейска директива, срокът за което изтича в края на тази година. Така и данъчните вече ще имат информация за действителните собственици на фирми и активи съгласно регламента на Закона за мерките срещу изпирането на пари. 

Предвижда се още при предоставяне по служебен път на информация за наличие или за липса на задължения на лице към съответната община по реда на ДОПК да не се дължи такса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 08.09.22 г.
fallback