fallback

Новите прогнози на МФ са много позитивни според финансист

Ако очакванията се изпълнят, това ще означава около 2 млрд. лв. повече приходи в държавния бюджет, твърди Юлиан Войнов

12:13 | 06.04.17 г. 2

Изключитлено позитивни са данните от пролетната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите (МФ). Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Юлиан Войнов.

Според него в номинално изражение новите очаквания за 3% ръст на икономиката на България означават, че БВП на страната ще бъде поне с 4,5 млрд. лв. повече, отколкото е планирано в разчетите за бюджета за 2017 г. и ще достигне над 97,5 млрд. лв. 

Той припомни, че сметките за приходите и разходите на държавата са изготвени на база 2,5% икономически растеж.

„Има сериозно увеличение в очакванията за потреблението, което трябва да се завиши с 3%. Капиталообразуването също е в посока нагоре. Общо взето, доста позитивни са очакванията за следващите няколко години, но по-важно е дали това е максимумът, който можем да постигнем“, каза още Войнов.

По думите му 3% е доста слаб икономически ръст, отчитайки факта, че България е една от най-бедните страни в Европейския съюз (ЕС). „Необходимо е доста по-сериозно раздвижване, за да се доближим по бързо до средните нива на общността по конкурентоспособност“, обясни финансистът.

Той добави, че ако новите очаквания се изпълнят, това ще означава и около 2 млрд. лв. повече приходи в държавния бюджет. Според Войнов обаче разчета за тази година е доста консервативен и „мързелив“. По думите му цифрите са силно подценени.

Припомняме, че преди седмица от финансовото министерство обявиха, че салдото по консолидираната фискална програма на касова основа нараства до 1,06 млрд. лева или 1,1% от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната. От данните се вижда, че към края на февруари приходите по КФП достигат 5,73 млрд. лева, което е 16,2% от годишните разчети.

Спрямо същия период на миналата година приходите се увеличават почти с 4 на сто, или 212,5 млн. лева. Това увеличение е факт благодарение на по-големите данъчни и неданъчни приходи, докато постъпленията от помощи са по-ниски.

Според Войнов е важно да се разбере как преизпълнението ще бъде похарчено, особено от гледна точка на това, че за тази година в разчетите е предвиден дефицит 1,4% от БВП.

Разбира се, има и много рискове пред икономиката ни и не само нашата, добави финансистът. Като пример той посочи Brexit. “Освен това от известно време се говори, че има и сериозно надценяване на финансовите пазари и цените, които акциите са достигнали в момента. Наблюдава се и повишение на лихвените проценти в САЩ, което неминуемо ще доведе до отражение в глобалното финансиране на икономиките“, обясни Войнов.

Той подчерта, че това ще създаде негативни предпоставки за държави, които имат големи заеми в долари, каквато е Турция. „Повишението на лихвите би могло да тласне страната към рецесия, а това неминуемо ще се отрази и на България, тъй като югоизточната ни съседка е основен външнотърговски партньор“, поясни експертът.

Вижте целия разговор с Юлиан Войнов във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 11.09.22 г.
fallback